„Blue & Lonesome” за повратак коренима

На званичном сајту Ролингстонса јуче је званично потврђено да ће се нови албум „Blue & Lonesome”, којим се враћају својим ритам&блуз коренима, појавити 2. децембра,

од винила до делукс бокс-сет паковања уз 64 странице дебелу књижицу накрцану детаљима са снимања материјала. „Све ове песме, које се налазе на албуму, имају свој претходан живот. Према њима осећамо велики респект, али их и водимо напред у нади да ћемо тако са блузом упознати и потпуно нове генерације наших фанова„, поручио је Мик Џегер поводом објављивања првог студијског албума Стонса након више од једне деценије.

Албум са укупно 12 нумера отвара Just Your Fool, коју је 1960. компоновао блуз гитариста Мерион Волтер Џејкобс, познатији као Литл Волтер, чије се још три песме налазе на „Blue & Lonesome”. Међу композицијама које су Стонси одабрали за овај камбек су, рецимо, и стандард Риде ‘Em On Down Едија Тејлора и Little Rain Џимија Рида, а на две нумере се као гост појављује и Ерик Клептон - на I Can‘t Quit You Baby Отиса Раша и на Everybody Knows About My Good Thing Litl Џона Тејлора. Као сајдмени на албуму су се Џегеру, Ричардсу, Вотсу и Вуду придружили басиста Дарил Џонс и клавијатуристи Чак Ливел и Мат Клифорд.

„Blue & Lonesome” је, иначе снимљен прошлог децембра за само три дана, и то директно „у микрофон”, без студијских улепшавања у Grove Studios у западном Лондону, практично на само корак од места где су почели. Подсетимо, Стонси су први пут пред публиком отпрашили 12. јула 1962. Тог су се дана на бину лондонског „Marquee” клуба попели Мик Џегер, Кит Ричардс, Брајан Џонс (алиас Елмо Луис), Дик Тејлор, Јан Стјуарт и Мајк Ејвори. Тог дана су блузери харизматичног Алексиса Корнера, резиденцијални бенд клуба, били на сниАмању за Би-Би-Си и клупска бина је великодушно уступљена новој генерацији опседнутој ритам&блуз и соул звуком до те мере да је гитариста Брајан Џонс групу назвао Rolling Stones по песми легендарног Мадија Вотерса. Кокетирајући, с времена на време, током наредних 50 година с различитим (по)модним стиловима, Стонси ће, како пише Роберт Палмер, ипак у основи остати „R&B и соул бенд”.

Коначна постава формирана је у јануару 1963. доласком бубњара Чарлија Вотса (претходно је Дика Тејлора заменио Бил Вајман). Први сингл, обраду Чак Беријеве Come On, Стонси објављују у јуну 1963. У децембру исте године издају I Wanna Be Your Man, коју им уступају Ленон и Макартни, да би се у априлу 1964. појавио и први албум „The Rolling Stones” са 12 песама, од којих су само две биле ауторске. У јуну исте године кренули су на прву америчку турнеју, током које у Чикагу улазе у студио легендарне куће “Chess” и снимају It’s All Over Now, обраду песме Бобија и Ширли Вомак, која ће, по повратку на острво, постати њихов први британски Но1 хит.

Како подсећа Витомир Симурдић у сјајном тексту написаном за „Дневник” поводом пола века од првог концерта Стонса, иако се на музичко наслеђе бенда после педесет и кусур година разумљиво гледа другачије (уосталом, и Ричардс и Џегер за неке песме, па чак и комплетне албуме, не крију да су „скоро ђубре“), ипак остају многе нумере које су несумњиво обележиле другу половину XX века, попут It’s All Over Now, Tell Me, The Last Time, Get Off of My Cloud, You Can’t Always Get What You Want, It’s Only Rock n’ Roll (But I Like It), Sympathy for the Devil, Brown Sugar, те Satisfaction, која је у анкети магазина Rolling Stone на другом месту листе 500 највећих (прва је Like a Rolling Стоне Боба Дилана).

М. Стајић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести