„Боемима” диригује маестро Ђанлука Марћано

Позната Пучинијева опера “Боеми” биће изведена у четвртак на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, с почетком у 19 часова.

Ову оперску представу поставио је италијански ауторски тим, предвођен редитељком Катарином Панти Либеровичи, а вечерас ће опером дириговати такође гост из Италије маестро Ђанлука Марћано. Ова оперска представа је премијерно изведена 2007. и наишла на одличан пријем и критике и публике, а већ 2009. је Ђанлука Марћано имао прилике да диригује “Боемима” у СНП-у. На недавном гостовању на фестивалу Ал Бустан у Бејруту у фебруару, Хор Српског народног позоришта је учествовао у извођењу Керубинијеве “Медеје” и Росинијеве “Стабат матер”, управо под диригентским вођством Ђанлуке Марћана.

– “Боеми” су заиста сјајна представа и редитељка Катерина Панти Либеровичи је јако добро схватила на који начин ово дело треба да постави  и да пренесе публици све његове емоције. Певачи су одлични и веома добро познају ово дело. Сада смо се поново срели, у покушају да пронађемо заједничке музичке идеје, поштујући Пучинијеву партитуру. Оркестар и хор су такође добри, сви су спремни и имају жељу да направе фантастичну представу, а и мени је веома драго што имам шансу да диригујем мојом омиљеном Пучинијевом опером – каже за наш лист маестро Ђанлука Марћано.

Боемски живот младих уметника, Родолфа, Марчела, Шонара, Колина, и љубав која се рађа између Родолфа и Мими, проткани су познатим Пучинијевим мелодијама, бојама и линијама, којима успева да изрази најдубља и најснажнија осећања.

–  У складу с више импресионистичким него романтичарским бојама и атмосфером, нарочито наглашеним у трећем чину, у плавичасто-сивкастој јутарњој сумаглици париског предграђа, као и префињеним визуелним идентитетом представе у целини, и разуме се, с одговарајућим музичким језиком ове, можда најлепше Пучинијеве опере, софистицирани реалистичко-романтичарски редитељски рукопис Катарине Панти Либеровичи, уноси у инсценацију ону неопходну изгубљену ведрину помешану с носталгичношћу и сентиментом – речи су музичке критичарке Марије Адамов.

Родолфо (песник) је Саша Штулић, Марчело (сликар) је Васа Стајкић, Шонар (музичар) је Небојша Бабић, Колин (филозоф) је Горан Крнета, Мими је Лаура Павловић, Мизета је Весна Марковић, а у другим улогама су Игор Ксионжик, Иван Дајић, Александар Толимир, Младен Николић и Драган Ђурин. Учествују Хор и Оркестар  СНП - а и Дечји хор „Бајићеви славуји“ Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада.

Н. П-ј.

Дванаест карата за читаоце „Дневника”

Читаоцима “Дневника” поклањамо десет карата за оперу “Боеми”. По две карте ће добити читаоци који се у четвртак од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881. На репертоару СНП-а је и драмска представа “Пресрећни људи”, у режији Предрага Штрпца, која ће бити изведена сутра с почетком у 20.30 часова на Камерној сцени. За ову представу поклањамо две карте. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници “Дневника”.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести