„Хорти” као тачка раздора

Ажурирано пре 3 недеље 5 часова

Народно позориште Сомбор амбициозно улази у нову годину, као што су радили и у 2016. Копродукција о којој је “Дневник” већ писао - велики ауторски пројекат Арпада Шилинга,

једног од водећих европских редитеља, из Народног позоришта у Суботици, прешао је у руке Сомбораца. Прошле недеље, Шилинг је одржао аудицију у ансамблу Народног позоришта Сомбор, како би међу глумцима одабрао троје који ће бити учесници у раду на представи “Хорти”, названој по Миклошу Хортију (1868-1957).

Они ће се придружити глумцима из Позоришта класике “Јоан Славић” из Арада и Државног мађарског позоришта “Чики Гергељ” из Темишвара. Пробе за представу ће се одржавати у неколико етапа, како у Сомбору, тако и у оба румунска града, а премијера представе је заказана на фестивалу “Тест” у Темишвару, 21. маја наредне године. Представа би затим била изведена и у Сомбору, Араду, а највероватније и на затварању Стеријиног позорја, затим у Будимпешти.

Иако је Шилинг већ одабрао глумце у Народном позоришту Суботица, из Драме на српском и Драме на мађарском које веома ретко или готово нимало не сарађују на заједничким представама, са њима одржао радионицу као увод у рад на представи, Управни одбор ове куће одлучио је да одустане од (пре)изазовног пројекта. С обзиром на то да и Сомбор, као већина војвођанских средина, има мађарску националну заједницу, Шилингова и идеја копродуцената нашла је на добар одзив у Народном позоришту града, заинтересованом да одржи свој велики углед.

Љубитељима позоришта, Арпад Шилинг (1974) би требало да буде познато име. Његов досадашњи рад обележиле су успешне режије у многим европским позориштима. Међу бројним наградама, освојио је и најпрестижнију у позоришном свету - “Премио Еуропа”. Дуго је водио трупу “Креткер” (“Круг кредом”), а затим се и повукао из институционалног позоришта, да би се недавно поново вратио режији.

Миклош Хорти је, иначе, одабран као неуралгична тачка између Мађарске и њој суседних држава. Некадашњи адмирал Аустроугарске и регент Мађарске, у историји је ипак остао најпознатији као злочинац из Другог светског рата, фашиста, са бројним злоделима против Јевреја и Срба, од којих је код нас најпознатија Новосадска, односно Рација у Јужној Бачкој. Прича ће зазвучати познато и кад се чује да је протекле деценије Хорти практично рехабилитован у Мађарској „као велико име националне историје”, што рад на Шилинговој представи доводи до актуелности и у Будимпешти. Светски значај рада на овој теми, покрећу питања како и зашто је Хорти аболиран на Нирнбершком процесу, великом суђењу нацистима и њиховим сарадницима, џелатима Другог светског рата.

И. Бурић

Новогодишња рекапитулација

Народно позориште Сомбор за наредну годину, до краја сезоне, планира још премијере представа “Коњовић” Миливоја Млађеновића, у режији Милана Нешковића, “Четврта сестра” Јануша Гловацког, у режији Горана Шушљика, “Плава птица” Мориса Метерлинка, у режији Соње Петровић. Након 25. позоришног маратона у јуну, почео би рад на представи “Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића, у режији Марка Торлаковића. Из Сомбора још јављају да су током претходне две сезоне имали једанаест премијера, а на петнаест фестивала освојено је чак 48 награда. Народно позориште Сомбор је ове године било и домаћин 66. фестивала професионалних позоришта Војводине.
 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари