„Јастучко” као инспирација

У Народном позоришту Сомбор све је спремно за четврту премијеру у сезони 2015/ 2016, представу “Јастучко” Мартина Мекдоне, у режији Нинослава Ђорђевића. Премијера је на програму у петак, а већ у суботу је прва реприза

која ће такође бити изведена као премијера, због ограниченог броја места у сали.

Драме Мартина Мекдоне (“Јастучко”, “Поручник са Инишмора”, “Лепотица Линејна”), савременог енглеског писца ирског порекла, познате су и радо игране код нас. Делимично и зато што ирски металитет који најчешће дефинише његова дела, у Србији је врло лако препознатљив, а делимично и зато што је Мекдона један од првих који је на прави начин схватио промену драматуршке парадигме у освит 21. века, чинећи је ближом новим, “бржим” генерацијама. То му је донело светску славу, па и филмски, такорећи холивудски ангажман који је отворено прижељкивао, коментаришући свој драмски стил.

“Јастучко”, пак, спада у драме које немају типично откачену ирску причу. Смештен у неку врсту симулакрума (привида стварног друштва), комад приказује мистериозну полицијску истрагу и тортуру над писцем бајки које су доведене у везу са пођеднако мистериозним убиствима деце. Написана 2003. године, ова Мекдонина драма са елементима трилера је, као и многе друге, побрала бројна признања у Великој Британији, што јој је обебедило и међународну пажњу и признање великим бројем различитих поставки.

Нинослав Ђорђевић, иначе глумац сомборског позоришта којем је представа “Јастучко” мастер рад из позоришне и радио режије, комад цени као круцијалан за инспирацију у другим креативним подухватима с којима се суочавао, па и за пропитивање смисла бављења уметношћу. Креативни сарадници су му били Ерика Вујић (сценографија), Милан Ђурђевић (видео) и колеге глумци из Народног позоришта Сомбор: Саша Торлаковић, Бранислав Јерковић, Срђан Алексић, Милијана Макевић.

Драму је превела Бојана Ковачевић Петровић, а анимацију и плакат за представу урадила је Валентина Броштеан, ликовна уметница из Новог Сада која је своју богату и сад већ међународну каријеру започињала, између осталог, радећи и плакате.

И. Бурић

Представа која обузима

- Ова представа код публике подстиче питања и преиспитивања, али укључује и велике емоције. Према мишљењу пробне публике и колега, показало се да је ова представа једна од оних које вас обузму, мало протресу, стимулишу ваше емоције на најлепши могући начин - каже редитељ и глумац у сомборском “Јастучку”, Нинослав Ђорђевић. - “Јастучко” је прича о прошлости која детерминише будућност. На основу коментара оних који су је гледали маркетиншки слоган за представу би могао бити „дођите у позориште да гледамо филм”.
М. Мћ.
 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести