„Коњовић” и „Хорти” ускоро пред публиком

Народно позориште Сомбор у новој години је наставило планиране послове. Драгана Шуша, Бранислав Јерковић, Нинослав Ђорђевић, глумци су који су отпутовали у Темишвар

и придружили се остатку екипе предвођене редитељем Арпадом Шилингом, на стварању представе “Хорти”. Већ је познато да је реч о великом ауторском пројекту о Миклошу Хортију (1868-1957), копродукцији Државног мађарског позоришта “Чики Гергељ”, Позоришта класике “Јоан Славић” из Арада и Народног позоришта Сомбор. Након премијере, заказане за 21. мај у Темишвару, представа ће на домаћим сценама бити изведена у Сомбору, као и на Стеријином позорју, у Новом Саду.

Сомборци управо почињу пробе још једне представе која се ради по историјској личности, само што је реч о причи потпуно другачије провенијенције, комаду “Коњовић” Миливоја Млађеновића, дакако, драми о чувеном сликару Милану Коњовићу (1898-1993) из Сомбора.
– Не треба очекивати биографску драму, али Сомборци и сви они који знају бар основне елементе сликарског генија Милана Коњовића, препознаће их – каже Млађеновић за „Дневник”, откривајући да су све сцене драмског текста инспирисане Коњовићевим радовима, од којих писац издваја слике “Ћира Фалционе” и “Бумбар”. – Као и сваки писац, не представљам пејзаж једног живота, него његове исечке, ишпартане као војвођанска њива.
Млађеновић објашњава да је више од 20 година у вези са позориштем, и да је, ако ико може да зна шта је то позориште, нешто ипак схватио: да се позориште и дотиче и опире књижевности.

– Не пишем драме на основу преживелих парадигми, не трчим у сусрет новима. Не зато што сам поново у Сомбору, што сам му се вратио и као завичају, већ се Коњовић стварно наметнуо као драмски лик - додао је Млађеновић, који је дуго живио и радио у Новом Саду, као управник Српског народног позоришта и Стеријиног позорја.

Представу “Коњовић” у Народном позоришту Сомбор режираће Милан Нешковић, који се за викенд упознао са глумцима, а данас има на распореду прву (читаћу) пробу. У глумачкој подели су: Саша Торлаковић, Богомир Ђорђевић, Срђан Алексић, Марко Марковић, Биљана Кескеновић, Ивана В. Јовановић, Вања Ненадић, Григорије Јакишић. Премијера се очекује почетком марта.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести