„Контра еволуција” као нови музички концепт

Блуз је настао на америчком југу у време робовласништва, а робови афроамериканци, како се то данас каже, певали су блуз да би себи олакшали рад на плантажама. У америчком блузу се ретко пева о срећи и задовољству.

 Он је поезија чежње, растанака и очекивања, личних катастрофа и падова. Банатска равница можда нема неке сличности са америчким југом, евентуално што већина села у том делу Војводине изгледа као после битке у америчком грађанском рату - полуразрушена и  са све мање становника, али има свој специфичан блуз који је изникао из паорске земље, шибан ветровима и грејан сунцем.

Ове слике Милан Вујичић - Мацола преточио је у „банатски блуз“ кроз бенд „Контра еволуцију“. Музичар и текстописац родом из Српске Црње, дуго је присутан на локалној сцени, а пре годину дана постао је становник војвођанске престонице, где је његов музички концепт „банатског блуза“ дошао надомак реализације, а албум првенац требало би да угледа светлост дана почетком 2015. године. Ангажовани текстови на актуелне друштвене проблеме, али и испеване животне приче конкретних људи нашле су се међу 13 песама које ће се наћи на албуму, од којих је девет на српском, а четири на енглеском језику. За 30. јаунар предвиђена је промоција „Контра еволуције“ у клубу „Фабрика“ Студентског културног центра у Новом Саду, иако велики број песама већ се месецима могу преслушати на Јутјуб каналу „Контра еволуције“.

- Музичка формација „Контра еволуција“ настала је званично 2013. године, мада је та прича присутна годинама уназад и имала је различите називе – каже Вујичић за „Дневник“.Он додаје да је „Контра еволуција“ настала у Српској Црњи, али је кључни податак за конкретизацију пројекта била је селидба Милана Вујичића у Нови Сад, у коме се много лакше налазе врсни музичари и студија у којима би се могао снимити албум.

- Албум је за неких пет-шест месеци снимљен у студију „Пикник“ код Гос’н Бандара. Куриозитет је да су песме одсвиране без иједне пробе читавог бенда. Бубњар и певач се не познају, а гитариста никада у животу није видео бубњара. Али и више музичара се појављује на овом пројекту, као и два певача – наводи Вујичић.

У неколико песама опевани су и конкретни људи из његовог окружења. Он додаје да идеја да опева животе својих пријатеља и познаника има шири контекст и да нису намењене људима који јунаке његових песама познавају, или су их познавали.- Ради се о песмама које су настале пре пет шест година, али су испале пророчке песме. Рецимо у песми „Богојевић Дуле“ истоимени лик жели да вози камион.

У време настанка песме није имао ни возачку дозволу, а сада заиста вози камион. Те приче су локалне, али опет универзалне, јер у свакој средини можеш наћи неког таквог лика локалца, особењака, доброг човека, њихови обични животи и необичне судбине. То је необанализам, наизглед локална прича која одсликава људски карактер са којим се многи могу идентификовати – каже Милан Вујичић.На албуму првенцу наћи ће се и песма о Новом Саду, где помало неочекивано, слушалац неће чути причу о градским квартовима, зградама и лепим женама, већ о лошим појавама у највећем војвођанском граду.

- Опевао сам лично искуство, које сам проживео у прва два-три месеца од доласка у Нови Сад сређујући смештај и брдо папирологије, легализацију, уписивање деце у школу, одлазак код лекара... а то су биле много болне ствари. Велики број људи са којима сам причао кажу да Нови Сад заиста тако функционише, преко везе – тврди наш саговорник.

А. Савановић
 

Металска природа, а блуз хармонија

Албум ће се појавити за бесплатно скидање са сајта „Ноктурн магазина“. Иако на многим песама иду жестоки рифови који говоре о „металској природи“ Вујичића, сви су свирани у блуз хармонији, а како је појаснио, свако од чланова пројекта у ту музику је унео свој музичко - животни став и искуство.
- Сви ми имамо корене. У умрлици, у животу, у свему ономе што нас окружује, али трудимо се да у животу сачувамо оригиналност, да будемо своји – каже Милан Вујичић.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести