„Мизантроп” и „Травијата” на репертоару СНП

Представа “Мизантроп” Молијера, рађена по концепту и режији Иве Милошевић и корежији Горчина Стојановића, на репертоару је Српског народног позоришта 3.фебруара у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић”.

Ово је некласична поставка, високоестетизована представа, изразите ликовности, а њена осавремењеност налази везу с тематиком мизантропије и лицемерја и друштва и појединаца.

Редитељски концепт Иве Милошевић подразумева да се овај Молијеров комад игра као грађанска драма с комичним елементима, а не као комедија манира.
“Како преживети у друштву у којем је преживљавање условљено продајом части? Где пронаћи искреност у друштву лицемерја? Где пронаћи љубав? Како помирити лични презир и жудњу за објектом презира? Која је цена принципијелности и тежње за унутрашњом лепотом?” - питања су на која Ива Милошевић указује у овој представи.

- Ми смо покушали да у овој представи говоримо о питањима која нас се данас тичу, кроз Молијерову причу о човеку који на крају одустаје од људи, јер је живот са њима немогућ, колико и неопходан - речи су коредитеља и сценографа ове представе Горчина Стојановића.У улози Алсеста је Ненад Пећинар, Селимена је Јована Стипић, а у осталим улогама су Јована Мишковић, Игор Павловић, Марко Савић, Драгиња Вогањац, Небојша Савић, Милорад Капор и Мирослав Фабри.

Једна од најизвођенијих Вердијевих опера “Травијата” на репертоару је у среду 4. фебруара, и биће изведена на сцени “Јован Ђорђевић” СНП -а, с почетком у 19 часова. Инспирисана драмом “Дама с камелијама” Александра Диме сина, ова прича о љубави и трагедији први пут је у оперској верзији изведена 1853.
На репертоару лирских сопрана Виолета Валери је незаобилазна улога, нимало лака у било којем погледу. Ради се о врло комплексном лику, чији се карактер мења кроз оперу чак неколико пута. Виолета је најпре кокета, весела и расположена млада куртизана која својим дражима очарава околину, а затим је заљубљена жена, пуна полета и среће. Онда се појављује њена болест и наговештава се крај њене љубавне везе са Алфредом Жермоном које мора да се одрекне, и њена расположења се мењају у све тежа и мрачнија.

Главну улогу у овој представи пева Данијела Јовановић, а у осталим су  Јелена Кончар (Флора) Лаура Павловић (Анина), Саша Штулић (Алфред Жермон), Васа Стајкић (Жорж Жермон), Игор Ксионжик, Иван Дајић, Жељко Р. Андрић, Горан Крнета, Бранислав Цвијић и Јован Пејић.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести