„ПЕЂА” је Милосављевић са „силом човека”

На нашу сцену ступио је 1929, године у јеку разних трендова, али се ниједном није приклонио. Свој стил је назвао „стил човек” с којим је понео гран-при за сликарство на Међународној изложби у Паризу (1937),

а на овогодишњем београдском Сајму књига, издавачкој кући “Интерпрес” донео је награду. Прва монографија о великом сликару Предрагу Пеђи Милосављевићу, изадавачи подухват Мирка Мркића Остршког, скренула је позорност публике, а жири УЛУПУДС-а одао јој је признање и доделио и награду.

- Добили смо награду Удружења ликовних уметника Србије  за монографију „ПЕЂА”, с ауторским потписом Здравка Вучинића, а издавачки је подухват моје куће „Интерпрес”. Ово је прва монографија једне такве личности српске културе као што је Милосављевић и заиста је било брука и срамота што је до сада није имао. „ПЕЂА” је допринос историји и уметности и први овакав запис о овом великану сликарства - каже Миркић за „Дневник”, образлажући, уколико је то уопште потребно, зашто је већ требало, а тек сада је изашла монографија о једној од најсложенијих појава у новијој српској уметности.

Милосављевић је  рођен 1908. године у Лужницама код Крагујевца. Гимназију и Правни факултет завршио је у Београду, а сликарство је приватно учио код Јована Бјелића, док се усавршавао у Паризу. Као дипломирани правник био је више година у дипломатској служби у Паризу, Мадриду и Лондону. Чланке о уметности објављивао је у „Уметничком прегледу”. Поред књиге есеја „Између трубе и тишине”, написао је и неколико драма, међу којима је најпознатија „Зопир” из 1966. године. Као сликар био је члан група „Дванаесторица” и „Шесторица”, а редовни члан САНУ постао је 1976. године. Понео је низ признања међу којима је и Седмојулска, Октобарског салона, Златна плакета УЛУС-а... Ова изузетна стваралачка личност, професор, сликар, писац, дипломата, пленио је пажњу историчара уметности, ликовних критичара, али и писаца, песника и новинара, који су о њему изрекли најбоље оцене. Наметао се својом личношћу, ретким образовањем које је стицао по европским центрима у којима је као дипломатски службеник боравио и радио.

Монографија “ПЕЂА” обухвата све периоде живота и стварања Пеђе Милосављевића, од детињства и ране младости, сликарских почетака и појаве на уметничкој сцени, па до зрелих година, до експериментисања у новим уметничким изразима. Иако дело великог уметника није лако у потпуности сагледати, нити осветлити све мене кроз које је прошао и све оно чега се као културни радники уметник дотицао, ова, прва монографија о овом аутору, приближава нам једног од најзначајнијих српских сликара 20. века. Квалитетно одштампана, монографија доноси бројне репродукције дела и приказује аутора и као сликара, и као врсног акварелисту, цртача, али и мајстора колажа у којима се прожима читава историја уметности.

Стицајем околности, монографија “ПЕЂА” прва је монографија о делу овог значајног уметника. По речима аутора, историчара уметности Здравка Вучинића, „ово је само покушај да се личност Пеђе Милосављевића прикаже, да се дотакне у свим аспектима и објасни у распону свеколиког деловања“.

С. Спасић – В. Ђуричић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести