Александри Вребалов признање Фром фондације

Новосадска композиторка Александра Вребалов, која живи у Америци, добила је годишњу награду Харвардове Фром фондације, престижног признања која подржава савремено композиторско стваралаштво

 поруџбином нових дела. Ново дело Александре Вребалов и америчког редитеља Била Морисона „Беyонд Зеро”, поруyбину Беркли универзитета у Калифорнији поводом обележавања 100. годишњице Великог рата, почетком новембра у Новом Саду и Београду извео је прослављени амерички „Кронос квартет”.

Одбор директора Фром музичке фондације Универзитета Харвард саопштио је имена 12 композитора који су добитници поруyбина Фром 2014. Нова дела очекују се од Ендија Акихоа, Дарсија Yејмса Аргуе, Кристофера Сероне, Хавијера Фариаса, Мајкл Томаса Фумаија, Дејвида Фулмера, Yорyа Луиса, Осната Нецера, Сема Николса, Сема Плута, Анике Соколофски и Александре Вербалов.

Наруyбине композиторских дела један су од главних начина којима Фром музичка фондација подржава савремену музику и њену концертну промоцију широј јавности. Фондација је заоставштина Пола Фрома (1906-1987) једног од најзначајнијих покровитеља савремене музике у САД друге половине 20. века. Фондација је недавно обележила 60 година рада а на Харварду је од 1972.године. Од 1950.године наручила је више од 300 нових композиција и њихових извођења и спонзорисала на стотине концерата.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести