Американа, техно, поп

Прву прилику за уживање у интернационалном концертном животу нове, 2015. године, имаће поклоници “американе”, стилског правца који на савременој сцени сматрају повратком коренима

 - кантрију, фолку, блузу, блуграсу, рокенролу... У Дом омладине Београд 23. фебруара долази “Спеин”, култни американа састав из Лос Анђелеса, који је заједно са бендовима “Анкл Тупело” и “Џејхокс” средином деведесетих чак и утицао на развијање американа жанра и сцене.

Групу предводи својим и тихим гласом и лирским басом Џош Хејден, син недавно преминулог легендарног џез басисте Чарлија Хејдена, својевремено госта Београдског џез фестивала. “Спеин” први пут долази у нашу земљу.

Група може да се представи и као један од састава чији албум је дефинисао стил деценије. “Blu muds of” из 1995. године сматра се класиком жанра.

Основна особина звука који је прославио “Спеин” јесте наглашено тиха музика и елегична атмосфера у којој из песме у песму пригушене емоције све јаче долазе у први план. Треперење жица и људског гласа, много мелодија и нежности, обузимају слушаоца док потпуно не утоне у овај јединствен поетски свет.

У току двадесетогодишње каријере, “Спеин” је снимио пет студијских албума и један уживо. После паузе дуже од деценије, 2012. су се вратили са помало светлијим тоновима албумом „Soul of Spein”. Албум “Сарџент плејс” је управо објављен и на европској турнеји промовишу га и концертом у Београду. На њему се налази последњи снимак Чарлија Хејдена, а значај му је потцртан још и чињеницом да га је продуцирао Гас Сајферт, познат по раду са “Блек киз”, Беком и Нором Џонс.

Љубитељи алтернативног америчког звука и 24. фебруара могу да наставе уживање у концертном програму Дома омладине Београд, јер гостовање бенда “Пеин” у стопу прати наступ Марка Ланегана. Некада познат као члан бенда “Скриминг триз”, делића фантастичне гранy сцене Сијетла деведесетих, Ланеган се музиком наставио бавити кроз бројне сарадње од којих је најпознатија она са “Квинс оф стон ејџ”, али и соло. Због специфичне боје гласа и начина певања, често га пореде са Томом Вејтсом.

“Депо магацин” у Беграду крајем фебруара свим љубитељима музике понудиће нешто сасвим другачије, наступ аргентинског ди-џеја добро познатог домаћој публици - Ернана Катања. Љубитељи ди-џејинга Аргентинца описују речју “маестро”. Каријеру је почео у родном Буенос Аиресу крајем осамдесетих, када први пут открива хаус музику. У то време, Катањо је био инспирисан различитим музичким утицајима, између осталог и бендовима “Дипеш мод” и “Њу ордер”. Након дружења, сарадње са великим ди-џеј именима као што су Џон Дигвуд, Саша и Пол Окенфолд, Катањо је почео да се пење на топ листама светских клупских извођача, где је и данас задржао веома високу позицију.
Игор Бурић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести