Арсенов „Живот” по Цакију Кравићу

Велики југословенски кантаутор Арсен Дедић који је преминуо у августу прошле године иза себе је оставио још једну песму - „Живот”, чија се промоција очекује крајем овог месеца и то у Новом Саду.

Његова, испоставиће се, последња песма, ауторски је рад Александра Цакија Кравића, а нова песма биће промовисана са спотом чије снимање ових дана треба да буде завршено.

Кравић који је већи део своје музичке каријере провео као басиста бенда Ђорђа Балашевића, планира да овај спот заправо буде омаж делу Арсена Дедића, па ће бити и снимљен у црно-белој техници са кадровима Шибеника, родног места чувеног кантаутора, његовим албумима и старим фотографијама, али и Загреба где је Арсен провео највећи део свог живота.

Кравић каже да је сарадња са Дедићем почела пре четири године, када је преко “џезерске линије” ступио у контакт са Арсеновим сином Матијом. Убрзо је уприличен и први сусрет на концерту Масима Савића у београдском „Сава центру” на коме је Арсен био гост. Повод је била песма коју је Цаки наменио великом уметнику.

- Пребирао сам по гитари, и крене први стих, и на неки волшебан начин уђем у лик Арсена Дедића. Буквално сам ушао у ту песму са „арсеновским” филингом и тако је завршио. За сат времена читава песма је била готова. Али ја нисам певач и нисам хтео да дајем другом певачу то до сними до Арсену, ако, наравно, пристане да је отпева - присећа се Кравић.

Убрзо су се срели у “Сава центру”, где му је предао демо ЦД са песмом и акордима.
- Рекао сам му да мислим да је песма за њега и да нико други не може да је отпева онако како је ја доживљавам. Он ми је тада рекао: „Само да знаш ја ћу те вријеђати, ја ћу ти све сасути у лице ако ми се пјесма не допадне”. Четири-пет дана касније и зазвонио ми је телефон. Са друге стране жице чуо сам Арсенов глас: „Александре, само комплименти! И за музику и за текст”. Ако ми је било до сујете икада, онда ми је Арсен ту сујету угасио својим речима - прича Кравић.

Годину дана прошло је до тог сусрета до снимања песме. Кравић је понудио да, уколико му треба он са музичарима из Новог Сада уради аранжмане, али је Арсен изабрао загребачке музичаре и након што је снимио песму „Живот” уручио му је тај ЦД са потписом и практично му оставио на располагање песму, јер је једини примерак те нумере у Кравићевој музичкој збирци.

- Песму сам написао на екавици, али ме је питао да ли може да је отпева на ијекавици. Наравно да сам пристао. Када је снимио, реко ми је да је „пјесма увјерљива” и тим речима најбоље описао његов доживљај песме - каже Кравић.

Након снимања песме договорили су се да сниме и спот за ту нумеру и да је онда промовишу.  Идеја је била се се сниме кадрови Шибеника, а да се у Загребу сними спот у “Еспланади” где су се састајали када је Кравић долазио у Загреб. У споту је требало да у том локалу Цаки свира гитару и прича са Арсеном. На жалост, остало је све на идеји, јер је у августу прошле године Дедић преминуо.

Ипак, Кравић није одустао од идеје да буде снимљен спот. Јавио се након неколико месеци од смрти Арсеновом сину Матији и питао за дозволу да сними спот. Након што је чуо последње отпевану очеву песму, Матија му је одговорио: “Ради. Срећно!”

Снимање је почело почетком године, а до краја фебруара требало би да буде промовисан у Новом Саду и неколико дана касније у Загребу.

- Садржај песме даје поруку која након његове смрти добија нову димензију - наводи Кравић и додаје да му је била велика привилегија познавати Арсена Дедића и дружити се са њим.

А. Савановић

Део песме „Живот”

Све бивше љубави у сјећање стају
и ја се сад питам што остаје на крају,
што стварно добију ти, ти што дају?
И опет живот иде даље, а небо нове снове шаље
ко птици маленој што полеће из гнијезда,
више је жеља него звијезда.
И када видим да је многима свеједно
ја кажем живјети, живјети је вриједно...

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести