Балету у Србији прети колапс

Удружење балетских уметника Србије упутило је јуче отворено писмо у коме скреће пажњу на проблеме са којима се суочавају балетски ансамбли у земљи

и апелује на надлежна министарства да се изнађу адекватна решења. Јер, актуелна забрана запошљавања у јавном сектору – а то подразумева и театре – као и правне регулативе одласка у пензију, између осталог упозорава УБУС, погубни су за балетске ансамбле у нашој земљи.

У писму се, између осталог, наводи да је у кућама које запошљавају балетске играче (СНП, Народно позориште у Београду и Позориште на Теразијама), а чији ансамбли у збиру не прелазе 200 људи, ситуација јако неповољна и прети да дође до колапса. „Безмало читаву деценију позоришта не запошљавају, већ хонорарно ангажују младе балетске уметнике како би уопште могла да изводе репертоар и дела попут Лабудовог језера, Успаване лепотице, Жизеле... „, наводе из УБУС-а.

Удружење скреће пажњу да су на тај „хонораран” начин играчима ускраћена права која произилазе из Закона о раду, односно не признаје им се бенефицирани радни стаж, који је обезбеђен за ову професију, и имају дисконтинуитет у здравственом и пензионом осигурању услед тога што им се у току летњих месеци, мимо позоришне сезоне, уговори прекидају. „Овакав третман крајње нехумано онемогућава, између осталог, одлазак на трудничко боловање, ускраћује им лечења неопходна услед честих повреда, које су саставни део ове професије, а примања им нису једнака као стално запосленим колегама”, истиче се у отвореном писму.

Као једну од такође тешких последица УБУС истиче то што генерације младих и перспективних уметника након школовања напуштају земљу свесни да овде неће дочекати своје прилике. „Оваква ситуација једноставни није одржива и довешће до спонтаног гашења и нестанка балетске уметности у Србији”, констатује на крају Удружење балетских уметника.

Е. Н. Л.

Министарство културе: Учинићемо што је до нас

У оквиру својих надлежности Министарство културе и информисања учиниће све неопходне напоре како би се решила отворена питања с којима се суочавају балетски ансамбли. „Спремни смо да иницирамо све врсте разговора и консултација како би се, уз пуно садејство свих заинтересованих страна - самих уметника, струковног удружења, синдиката и свих ресорних министарстава, креирало оптимално решење којим би статус балетских уметника био стабилизован и решен дугорочно”, речено је у Министарству.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести