Бата Живојиновић - људина и уметник посебног кова

Велимир Бата Живојиновић оставио је трајан печат у југословенској и српској кинематографији, сагласне су његове колеге које га описују као

великог уметника и „вука филма”, који је живео за филм и глуму.

Глумица Горица Поповић рекла је Танјугу да је тужна због смрти Живојиновића и да га памти као „вука филма и глумишта уопште”, да јој је као младој глумици давао савете током снимања.

„Био је виталан човек, препун енергије, претерано професионалан, ако то може тако да се каже, неко ко је живео за филм и за глуму”, рекла је Поповић. Она  је често питала Бату зашто неће да игра у позоришту, а  добијала је увек исти одговор, да му је то мало досадно и да он воли динамику, брзину, све што снимање филма доноси.

„Дивно смо радили, као млада гумица сам неколико филмова радила са њим. Сећам се његових савета за кадар- шта треба радити. Говорио ми је „Немој да пушиш ту цигарету, јер ћеш у следећем кадру морати опет да пушиш другу”. Силне неке савете ми је давао, заиста сам претужна”, казала је Поповић.

Глумац Воја Брајовић каже да је Бата Живојиновић био значајан, велики уметник са ових простора и да ће његово дело, преко свих филмова који су обележили југословенску и српску кинематографију, остати као вредност, културна баштина. „Његова креације се можда чине некоме једноставним, али потичу из његовог огромног дара. Он је имао таланат и дар да то пренесе другима. Његови филмови никога не остављају равнодушним”, рекао је Брајовић Танјугу. Он је додао да је у свету тешко наћи глумца који је са таквом лакоћом могао да игра све жанрове- комедије, драме, акције.”Он је у свим тим жанровима био ненандмашан. То је величина коју смо имали”, закључио је Брајовић.

Један од водећих словеначких и југословенских глумаца Радко Полич на вест о смрти свог колеге Велимира Бате Живојиновића каже да „његово дело остаје за сва времена”.„За мене Бата Живојиновић, или како смо га звали Бата Животиња, није умро. Умрло је његово тело. А његово дело остаје. Остаје за сва времена”, преносе агенције.

Полич је рекао   да је Живојиновић снимио „око 350 филмова или чак нешто више”.„То је одприлике 30 дана непрекидног гледања Батиних филмова. Замислите то! Ја мислим да је он светски рекордер. “Валтер брани Сарајево’” се врти и даље у Кини. Број људи који га је погледао је толики да делује као да га је цела Земљска кугла одгледала”, истиче Полич.

Он каже да је слушао, још док је Бата био болестан, када су говорили како одлази последња велика југословенска звезда филма.

„Бата Живојиновић је био наша највећа филмска звезда. Али што је још важније био је и највећи човек.  Био је једна од мојих бољих пријатеља и другова. Увек смо се пуно шалили и приватно и на снимањима, где год би се срели. Он је водио коло весеља, са свим пријатељима који смо волели филм и радили на филму”, каже Полич.

Р. Л.

 

У друштву светских звезда

Бата Живојиновић је деценијама у Кини имао статус светске мега-звезде, због филма “Валтер брани Сарајево”. Сходно томе, кинески медији опширно извештавају о његовом одласку у вечност. Изражава се жаљење што није дошло до снимања наставка овог филма, иако су планови постојали.

Америчка агенција АП пренела је вест о смрти, наводећи да је реч о “мегазвезди југословенског филма” и “легенди српског глумишта”. Информацију су пренели најугледнији амерички медији: Њујорк тајмс, Вашингтон пост, АБЦ њуз, Јаху и други. Британска агенција Ројтерс такође је известила о одласку великана филмске уметности, уз подсећање да је Бата Живојиновић играо са  Орсоном Велсом, Јулом Бринером, Франком Нером и другим звездама у “Бици на Неретви”. Тај филм је 1970. био номинован за Оскара у категорији за најбољи страни филм. Британски медији истичу и друге Живојиновићеве улоге у партизанским филмовима и говоре о  његовом политичком ангажману.

 

Комеморација у среду, сахрана у четвртак

Комеморација поводом смрти Велимира Бате Живојиновића биће одржана у среду у Великој сали Дома синдиката, у 15.30 часова, најавила је Социјалистичка партија Србије. Легендарни глумац биће сахрањен у четвртак, 26. маја, у 13 часова у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

Великан српског и југословенског филма Велимир Бата Живојиновић је, после дуге и тешке болести, преминуо 23. маја, у 83. години живота, у болници Свети Сава у Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести