Без драме, само играј

Уметничка игра сигурно није нешто што бисте желели да радите у Србији. Положај и оних мало који нађу посла, спада у домен све чешће спомињаног прекарног, несигурног, повременог рада.

А тај рад све чешће прати правна, здравствена и друге несигурности. Свако ко је гледао награђивану представу “Балерине” Форума за нови плес Српског народног позоришта зна о чему је овде реч.

Већ ко зна који пут, млади актери балетске и савремене игре траже помоћ, а најновији је случај истакнуте извођачице управо Форума за нови плес СНП-а, Јелене Алемпијевић, професорке савремене игре у Балетској школи у Новом Саду, оснивачице платформе “Практикабл”, којој понуда за једногодишње студије на Хохшулуберграјфендес центрум танц (ХЗТ) Универзитета уметности у Берлину још увек ништа не вреди, уколико не скупи довољно новца. Међутим, као и у представи, наша “Балерина” је борац, а њен случај може бити поучан за све који су у невољи, јер свет можда држе моћници, али он опстаје захваљујући хуманости.

- Након преко 200 послатих молби за финансијску помоћ, у јавном и приватном сектору, нисам наишла на позитиван одговор. Стипендије за основне студије у оквиру извођачких уметности не постоје у Републици Србији. Ова чињеница ме је мотивисала да покренем интернет кампању - пише нам Јелена Алемпијевић, у молби за подршку.

И заиста - интернет кампања јој је омогућила да за седам дана скупи 1.500 долара, од укупно 9.000, колико јој је потребно за визу и трошкове боравка у Берлину. Сајт се зове “Џенеросити” (Великодушност) и, поред осталих сектора, има један посвећен скупљању новца за обазовање. Јелена је уз помоћ колега и пријатеља из Балета СНП-а и Балетске школе, креирала атрактиван видео који говори више од милион речи, а у тексту који га прати, могуће је сазнати све детаље везане за њену молбу и документе који сведоче да је све истина.

Три селекционе рунде требале су Јелени Алемпијевић да се пробије до позива на престижно школовање, сада се показало да није сама у настојању да добије и последњу. То само потврђује да је тачно да у свом раду Јелена заправо много више дели, него што добија. Ангажована на развоју локалне сцене и побољшању услова рада, Јелена наводи да и након евентуалног усавршавања у Берлину своја искуства планира да подели са матичном заједницом. Својеврсни јемци су јој колегиница Фросина Димовска и ученица Теодора Вујков, које су написале своје писмо подршке за сајт “Џенеросити”. Погледајте, поделите са другима, помозите!

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести