Бисери Велетанлић награда Нишвила

Традиционална награда за животно дело, коју Нишвил yез фестивал додељује заслужним домаћим музичарима, ове године је припала Бисери Велетанлић, која ће прве

вечери фестивала, 10. августа, отворити Нишвил. Бисера Велетанлић је, осим тога што је и даље једно највећих имена забавне музике на екс-Ју просторима, сигурно и једна од најоригиналнијих yез певачица на Балкану, истичу организатори Нишвила.

Од музичких почетака са сестром Сенком, преко инфицирања yезом и каљења на наступима у америчким клубовима у Немачкој, до првих синглова и успеха на фестивалима, па све до данашњих дана када песме у њеном извођењу доживљавају нову младост, Бисера Велетанлић је увек била дубоко у yезу.

Yез је учила од најбољих - Саре Вон, Арете Френклин, Били Холидеј, Еле Фицyералд, јер, како сама каже, већина квалитетних и револуционарних ствари у музици 20. века потекла је управо од „црних вокалиста и инструменталиста”.  Веома често је наступала са биг бендовима и комбо бендовима састављеним од најбољих домаћих музичара на yез фестивалима (између осталих и на првом Нишвилу 1995. године), клубовима и ТВ емисијама.

Њена способност прилагођавања различитим музичким идиомима можда се најбоље види у не тако давној сарадњи, у студију, али и на концертима, са групом Даркњоод Дуб. Бисера Велетанлић се перфектно уклопила у савремени стил овог бенда, задржавши притом све елементе по којима је препознатљива.

Када је реч о забавној музици имала је срећу да за њу

пишу неки од најбољих југословенских композитора као што су Корнелије Ковач и Арсен Дедић, али су и ти аутори имали среће да њихове песме управо у извођењу Бисере Велатанлић добију ултимативну верзију, оценили су представници Нишвила.

О њеним вокалним квалитетима довољно говори и број освојених награда на фестивалима забавне музике. Својевремено је победила у Порторожу када је на јединственом фестивалу наступило 16 најбољих југословенских певача, који су истовремено били и жири. Побеђивала је и на фестивалима у Аустрији (уз пратњу Бечког биг бенда), Луксембургу...

Бисера Велетанлић је утицала и на развој једног од најбољих српских yез музичара млађе генерације, свог сестрића Васила Хаyиманова са којим и данас често наступа.

 

Комплимент Саре Вон

Вероватно највећи комплмент добила је од свог идола из младости - када је на yем сешну после концерта у Београду чула Бисеру Веленатлић, чувена Сара Вон јој је рекла: „Шта ћеш ти овде? Хајде са мном у Америку“.

Велетанлићева јој је захвалила на комплименту и скромно одговорила да тамо сигурно има много бољих певача од ње, на шта јој је Сара Вон, уз карактеристичан громогласан смех, рекла: „Али, побогу, ниједан бели! Бели људи у Америци не умеју да певају као ти”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести