Богањи свира на клавиру 21. века

На Интернационалном пијано фесту у Великој већници суботичке Градске куће вечерас ће наступити мађарски пијаниста Гергељ Богањи.

Посебан је куриозитет да ће Богањи свирати на клавиру 21. века, футуристички дизајнираном инструменту у чијој је градњи сам учествовао.

„Годинама сам у глави стварао звук из другачије димензије од стварног звука из клавира”, појаснио је Богањи. „Експериментисао сам, заједно са инжењерима, сатима и сатима у потрази за новим техничким решењима. На крају смо конструисали клавир од преко 18.000 компоненти, при чему сваки од тих делова доприноси се побољшању квалитета звука инструмента.”

Фестивал су, отворили мађарски уметник Ерди Тамаш и клавирски дуо Елмази из Београда, а до краја Пијано феста наступиће још Тоња Чуић из Хрватске, немачки Becker Piano Duo и домаћи Ингмар Пиано Дуо. „Овим фестивалом желимо да створимо атмосферу која ће представљати инспирацију и надахнуће за даљи развитак пијанизма у Суботици”, речи су уметничког директора и идејног творца фестивала Ноеми Герег.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести