Буђење човека у пацову

Глумац Жарко Лаушевић био је у центру пажње након новинарске пројекције филма “Смрдљива бајка” Мирослава Момчиловића, који ће сутра у београдском центру “Сава”

бити премијерно приказан и за публику. Следе пројекције у “Арени синеплекс” у Новом Саду (26. децембра), Чачку (27. децембар) и другим градовима Србије.

- Екипа је то урадила тако да све буде јако лако - одговорио је Лаушевић на питање о повратку на сцену још од 1999. и филма “Нож”. - Никад нисам играо карактерне улоге. Мома јесте карактер и можда је моја лична удаљеност и удаљеност Моме помогла у томе.

Мома (Жарко Лаушевић) је бескућник од рођења. Када сретне Ему, која живи у шахту личном одлуком, живот почиње да му се мења. Љубав је крива за то, а љубав би могла да буде, по речима Лаушевића, “бити део приче која покушава нешто да каже”.

Ему игра Јелена Ђокић, која је као и њен колега и партнер у филму, морала да претрпи велику физичку промену због захтева улоге. Доживљавајући бескућницу Ему као велики глумачки изазов, хтела је да се ошиша, али су је Момчиловић и Лаушевић одговорили, пуштајући костим и шминку да ураде своје. Ослобађајући се своје спољашњости, глумица је осећала да се ослобађа сујете, радујући се осећају растерећења.

- Буђење човека у човеку ми је била идеја водиља - рекла је Јелена Ђокић о учешћу у филму “Смрдљива бајка”. - Ако се та два пацова са почетка могу да промене, онда сви могу.

Сценариста и редитељ Мирослав Момчиловић, већ добро запажен својим ранијим филмовима (“Седам и по”, “Чекај ме, ја сигуро нећу доћи”, “Смрт човека на Балкану”) рекао је да је филм “Смрдљива бајка” урадио, што би рекли Босанци, за рају.

- Ово је омаж мојој земљи и мом народу - поручио је он. - То су људи који вреде, али медијски простор заузимају неки други.

Момчиловић је објаснио да филмом није желео да кука, нити је желео да снима документаристички, иако су бескућници једини социјални слој друштва за који нико није надлежан, сем да их евентуално неко бесплатно превије кад се повреде.

- Бескућници су људи који су емигрирали из живота. Немају кућу, није им битно шта облаче, где иду... - испричао је новинарима окупљеним у београдском “Рода синеплексу” Мирослав Момчиловић. - Увек сам волео филмске лажи, па нисам правио докуменарац о њима. То би онда била трагедија, а не бајка.

“Смрдљива бајка” је филм рађен у српско-бугарској копродукцији, у продуцентској кући “Бригада”. Поред Жарка Лаушевића и Јелене Ђокић, у филму глуме: Петар Божовић, Милош Влалукин, Бојан Жировић, Небојша Илић, Цвијета Месић, Александар Ђурица, Милош Самолов...  

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести