Целомесечна филмска посластица у КЦНС

У Културном центру Новог Сада (КЦНС) је најављен 20. „Еуро Ин филм”, који почиње у недељу и трајаће до 28. децембра. Филмски фестивал препознатљивог програма,

 квалитетнијег од уобичајене репертоарске продукције, почеће пројекцијом остварења “Долина мира” Францета Штиглица из 1956, за који је глумац Џон Кицмилер награђен у Кану. Пројекцији заказаној у 19 сати, претходиће отварање фестивала са програмом изложбе “Нека слике говоре” Мајде Зорко и концертом Новосадског биг бенда.

– Желимо да ова манифестација буде препозната као дани филма, јер ово је фестивал на ком се приказују филмови свих категорија. “Еуро Ин филм” настао је пре 20 година, идејом неколико људи који су стручњаци у области филма. И то је оно што овај фестивал издваја од многих других – каже уредник филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански.

У првих неколико дана филмског фестивала у КЦНС, у првом плану биће програм назван “Дани словеначког филма”. Програм “Мејнстрим” приказаће неке од најважнијих ауторских филмова 2016, као што су “Пожар на мору” Ђанфранка Розија, или “Ја, Данијел Блејк” Кена Лоуча. Посебне целине чиниће програми у Ликовном салону КЦНС, “После 2000: Савремена српска анимација”, “Нордијски краткометражни филмови”, промоције и разговори.

И. Б.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести