Црни и бели тонови емоција

Млада ликовна уметница Вера Танасић недавно је у Галерији Савеза удружења ликовних уметника Војводине приредила своју прву самосталну изложбу под називом “Неизречено”.

Вера Танасић завршила је Средњу школу за дизајн “Богдан Шупут” у Новом Саду, а након тога и Академију уметности. Члан је СУЛУВ-а од 2015. и до сада је учествовала на девет колективних изложби и ликовних колонија. „Неизречено” јој је прва самостална изложба.

– Главна инспирација најчешће ми је туга – објашњава Вера. – Имам црне и беле фазе и слике показују кад се како осећам. Неизречено, тајне, све о чему размишљам и шта осећам, пренесем на платно. Слика објашњава, одатле и назив изложбе. Углавном не волим да говорим о томе шта радим, препустим посматрачу да се уживи у слику и на свој начин је разуме.

Дела Вере Танасић не приказују конкретне објекте. Слике немају ни појединачне називе, дели их као и поменуте фазе живота – на црне и беле. Прва реакција обично буде: “Занимљиво, рељеф...” или “Шта је ово, зашто штрчи?”. Све слике су у рељефу, испупчени пигмент, чак може да се каже да су у питању пола слика - пола скулптуре. Тачна дефиниција не постоји, комбинација су и једног и другог.
– Беле слике су ми равнодушне, могу тако да их окарактеришем –открива Вера. – Бела боја за мене значи одсуство живота. Некоме је то црна, асоцира их на смрт, а за мене је обрнуто. У црним сликама мислим да има много више емоција и у њих сам уложила много више енергије.

Изложба „Недоречено” отворена је до 1. априла.

Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести