Да се не заборави!

“Пожар. Лаунџ/Контраст или Тамо где смо остали”, драма Мие Кнежевић и Момчила Миљковића која ће вечерас премијерно бити изведена на Камерној сцени Српског народног позоришта,

настала је, по речима аутора, као потреба да се не заборави 14 младих људи чији су животи изгубљени у две огромне трагедије које су погодиле Нови Сад у размаку од свега неколико година. “Наша менталитетска традиција је да брзо заборављамо и стога верујемо да је добар тренутак да се суочимо са овим трагедијама који су блиска историја Новог Сада, и да се језиком театра бавимо свим узроцима и последицама догађаја који су сами себи постали метафора. Јер, мислимо да позориште има право да направи реалан пресек стања друштва и да постави веома конкретна питања”, рекла је на конференцији за новинаре у СНП-у Миа Кнежевић, која је и редитељ комада.

По речима Момчила Миљковића, коаутора и драматурга “Пожара”, о догађајима у кафеу “Лаунџ” и дискотеци “Контраст” доста је тога познато, пуно и заборављено, а много тога тек треба да се сазна. “Трудили смо се не да ми пишемо реплике и измишљемо сцене, већ да креативно уклопимо обиман материјал који нам је био на располагању – судске списе, вештачења, сведочења, разговоре са родитељима жртава – а да га опет, колико год је то могуће, оставимо нетакнутим”, навео је Миљковић.

За глумицу Лидију Стевановић рад на представи је био веома узбудљив и емотиван, јер је на сцену требало пренети истинску животну трагедију. „Зашто смо направили ову представу? Зато да се не забораве жртве, никада. И зато да не заборавимо да у овом друштву постоје људи који су бахати, безобразни, необразовани и склони корупцији”, навела је Лидија Стевановић, а њеног колегу Миодраг Петровић је, како је сам признао, од самог почетка рада на представи прогањала реч запуштеност – и појединаца и система. „Ово је прича и о нама и о нашем друштву. Јер, шта је друштво ако нисмо ми, и шта смо ми ако нисмо друштво”, рекао је Петровић. 

Поред Лидије Стевановић и Миодрага Петровић у представи играју и Алиса Лацко, Марко Савковић, Димитрије Аранђеловић, Стефан Вукић, Марко Савић, Драган Којић, Нина Рукавина, Сања Ристић Крајнов, Душан Јакишић, Зоран Богданов, Сања Микитишин и Драгиња Вогањац... Сценографију потписује Миљена Вучковић а костиме Сенка Раносављевић. Прва реприза „Пожара” заказана је за четвртак, 29. септембар.

М. С.

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести