Дани комедије у Јагодини

Позоришни фестивал најбољих комедиографских остварења Србије 46. „Дани комедије”, који почиње у понедељак у Јагодини са поднасловом „Трагикомедије нашег времена”,

биће у знаку домаћих аутора. Од седам представа, у званичној конкуренцији за награде, чак шест су написали домаћи писци, при чему је реч о праизведбама, објаснила је селекторка фестивала, театролог и позоришна критичарка „Политике” Ана Тасић. Аутори припадају различитим генерацијама, од Душка Ковачевића, преко Небојше Ромчевића, Светислава Басаре и Мирољуба Недовића до Дуње Петровић. Тасићева је истакла да су све представе у погледу тема које третирају „врло савремене, оне (траги)комички одражавају живот у савременом свету, у локалном и глобалном погледу, често их преплићу”.

Уз напомену да је приликом избора комедија, погледала 40 представа и направила избор од седам „изузетних” комедија, „искључиво вођена критеријумима њиховог укупног сценског квалитета и комичких вредности”, Тасићева је истакла да су „изабране представе огледало нагомиланих тензија у друштву”.

-.Баве се питањима опстанка или одласка из земље, животних околности емиграната, страховима од тероризма, ксенофобијом, прекомерним утицајем политике на свакодневни живот, друштвеном корупцијом и лажним моралом - објаснила је Ана Тасић. - Хумор у њима је горак, обојен тамним тоновима. Има лице и наличје, потврђујући сложеност жанра комедије који је кроз историју позоришта постојано откривао своја вишеслојна заначења. Комика у свим изабраним представама није површна, није средство једнодимензионалног забављања, већ је двосмислена, аналитичка, провокативна. Све комедије граде изазован однос према околностима у којима живимо бирајући пут који не одводи од стварности, већ пут обрачунавања са њом, духовит и интригрантан.

На репертоару фестивала су „Пасивно пушење” Небојше Ромчевића, режија Егон Савин, Звездара театра Београд, „Док те ја храним и облачим”, ауторски пројекат Оље Ђорђевић, драматургија Даница Николић, Позоришта младих Нови Сад, „Ревизор за југоисток” Светислава Басаре, режија Марко Торлаковић Шабачког позоришта, „Хор бечких дечака” Мирољуба Недовића, режија Ирфан Менсур, Театра Карт бланш Београд, „ 2 у 1”Реја Кунија, режија Петар Јовановић, Народног позоришта Суботица, „Удај се мушки” Дуње Петровић, режија Марија Липовски, Центра за интерактивну уметност - Испад, Београд и „Хипноза једне љубави”, текст и режија Душан Ковачевић, Звездара театра.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести