Драгуљи Балтика

Кинематографија у фокусу по први пут ове године је регија, и то Балтик, па ће посетиоци предстојећег 23. Фестивала европског филма Палић имати прилике да је упознају кроз неколико селекција,

укључујући “Балтик у фокусу”, игране, документарне и анимиране филмске драгуље из Литваније, Естоније и Летоније.

Кинематографије ове три земље су традиционално биле заступљене на Палићу, готово у свим селекцијама и посебно представљање водећих аутора није потребно. Награде у програму “Паралеле и судари” су освајали естонски аутори Кадри Коусар са филмом “Магнус” (2007), Веико Оунпу за “Искушења Светог Антонија” (2010) и “Фрее Ранге – Балада о прихватању света” (2014), Раинер Сарнет за филм “Идиот” (2012), као и литванска редитељка Кристина Буожите за остварење “Нестајући таласи” (2012). Приказивани су филмови Литванца Шарунаса Бартаса, Естонца Раинера Сарнета, Летонца Аика Карапетиана, документаристе Јака Килмија, као и иновативни анимирани и кратки филмови у програму Млади дух Европе.

У оквиру овогодишњег 23. издања ФЕФ Палић биће представљени савремени аутори, рестаурисани класици, као и избор кратких и анимираних филмова по којима је ова регија позната на филмској сцени.

У Главном такмичарском програму биће приказан летонски филм “Ја сам овде”, дебитантски филм Ренарса Вимбе награђеног Кристалним медведом на овогодишњем Филмском фестивалу у Берлину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести