Дуг српским јунацима

У Галерији Радио-телевизије Србије данас је представљено Треће коло едиције „Србија 1914–1918”, заједничког издавачког подухвата новосадског „Прометеја” и РТС-а.

Међу осталим, у овом колу су и књиге „Србија и Балкан 1914-1918” Душана Батаковића, „Војвода Вук” Новице Пешића и Предрага Павловића, „Витези слободе” Милана Шантића, „Пламени мач у Србији и другде” Мејбела Синклера Стобарта и „Плава гробница” Милутина Бојића, у којој су, поред чувене поетске збирке, сабрани и новински текстови знаменитог српског песника и позоришника који је 1917. умро у Солуну.

”Намера нам је да овим занимљивим књигама, које компетентно популаришу део занемарене историје, одужимо дуг према српским јунацима који су се без колебања жртвовали за домовину, слободу и опстанак. При томе сам уверен у то да ова захвалност ипак није закаснела, јер је ширење истине и сазнања о српским добровољцима и ратницима потребно као и пре једног века. Док неки настоје да умање, па чак и наруже грандиозно дело наших предака ми их враћамо у наш живот, борећи се против незнања и заборава”, речи су првог човека „Прометеја” Зорана Колунџије.
М. С.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести