Дуговека песничка антологија

Песничку и културну манифестацију 45. Бранково коло сутра у 11 часова у Карловачкој гимназији отвориће песник Радомир Андрић.

Већ на свечаном отварању, а затим и у суботу у програму на Стражилову крај Бранковог споменика своје песме казиваће низ угледних песника. Песнички митинг на Стражилову обогатиће и уручење награде ‘’Стражилово”, која траје више од четири деценије, овогодишњим добитницима Горану Шаули, Ранку Чолаковићу и Јелени Стајић.

До 19. септембра на Бранковом колу наступиће неколико стотина извођача у тридесет разноврсних програма, у десет атрактивних простора и амбијената у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду. Посебни програми, ‘’Историја Бранковог кола’’, биће посвећени Бориславу Михајловићу Михизу, Ивану В. Лалићу и Весни Парун. Биће премијерно емитовани видео-снимци са Михизовог гостовања, пре четврт века, на 20. Бранковом колу, 1991. Овај чувени ђак Карловачке гимназије, говори о својим првим књижевним наступима, о запослењу у НИН-у, сусрету с Крлежом, о Пекићу, Исидори Секулић, кнезу Павлу, хајдук Станку, Првом светском рату, Косовској бици, о разуму и апокалипси, великој моћи књижевности и уметности.

Сећање на Ивана В. Лалића, добитника„Статуете Бранковог кола’’ поводом 20 година од смрти, биће осветљено његовом беседом на 25. Бранковом колу 1995. Уз казивану и певану поезију Весне Парун, и фрагменте њених јавних наступа и преписке, сећања на доласке на Стражилово, предочиће Мирјана Вукојчић.
Овогодшња ‘’Велика повеља Бранковог кола’’, за изузетан допринос развоју Бранковог кола, свечано ће бити уручена кантауторки Љиљани Петровић на завршној свечаности у Карловачкој гимназији 19. септембра, и постхумно, Богдану Винокићу, председнику Бранковог кола од 1983. до 1988. у Змај Јовној гимнаузији 14. септембра.

У „Песничком натпевавању’’, своје снаге одмераваће Радован Влаховић и Милан Ракуљ. Посебно вече биће приређено студентима-песницима Филозофског факултета из Новог Сада које ће преставити Иван Негришорац. Наступаће и хор и ансамбл Змај Јовине гимназије, под диригентском палицом Јована Травице, и хор Карловачке гимназије, под вођством Владимира Павлова.

Посебно вече биће посвећено актуелним добитницима „Печата вароши сремскокарловачке’’, награде старе пола века, Миљурку Вукадиновићу и Драгици Стојановић. Такође, лауреату међународне награде „Бранко Радичевић’’ за 2015. песнику Енесу Кишевићу биће промовисана свеже објављена књига песма у издању Бранковог кола, „Славуј и тестера’’. На 45. Бранковом колу биће представљени и нови млади добитници Бранкове награде Матице српске: Ирена Плаовић, Николина Тутуш, Настасја Чичић, Давор Арнаут, Катарина Пантовић и Светлана Савић.

У оквиру традиционалног циклуса „Нематеријално културно наслеђе’’, биће приређен програм „П(ј)еване п(ј)есме Срба у Босни и Херцеговини’’. На ову тему говориће Дејан Томић, а певаће Александра Падров. Миша Близанац и Славко Нашигаћин, уз пратњу хармонике Радована Марића. У оквиру програма „Тамбурица трожица’’, о овом инструменту, са акцентом на поткозарске звуке, говориће и певати Рајко Кнежевић Брајић.’’Песнички турнир у шаху’’ као и сваке године окупиће познаваоце ове вештине.

На традиционалним „Хришћански темама’’, које на Бранковом колу трају више од четврт века, о души говориће Владета Јеротић и Јеромонах Клеопа Стефановић. Најављен је и двадесет трећи пут по реду Филозофски симпозијум чија ће овогодишња тема „Наука и савремени свет’’ 17- и 18. септембра у Карловачкој гимназији окупити око четрдесет истакнутих филозофа разних генерација.

К. Р.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести