Џон Ленон би данас напунио 75 година

Џон Ленон, музичар чија је музика имала велики утицај на поп-културу рођен је на данашњи дан пре 75 година у Ливерпулу.

Његови родитељи, Џулија и Алфред Ленон, брзо су се растали. Његов отац, морнар у трговачкој морнарици, вратио се с намером да сина одведе на Нови Зеланд, па је Џон морао да бира између оца и мајке. Определио се за мајку.

Џулија је имала велики утицај на његов живот, она му је указала на пионирску музику Фета Домина и Елвиса Прислија, научила га да свира бенџо.

Међутим, однос између њих двоје био је тежак и Ленон је практично одрастао са својом тетком Мими Смит. Изгубио је сваки контакт са оцем, а мајка је умрла 1958. године од последица саобраћајне несреће.

Такође, Ленон је чврсто веровао да се речима, музиком и сталним ангажманом свет може мењати на боље и зато је био и остао идол припадника свих генерација који и даље верују у његову поруку: "Водите љубав, а не рат".

Био је лидер "чупаваца" из Ливерпула, "Битлса" - најпопуларније и најзначајније групе рок музике која је за десет година (шездесете године 20. века) постојања порушила све рекорде и поставила стандарде популарне културе који ни до данас нису превазиђени.

Када су се Битлси распали 1970. године, Џон Ленон је наставио да пише песме и основао "Plastic Ono Band" са којим је наступао. У то време је настала песма "Imagine" која је постала симбол противљења рату у Вијетнаму.

Ленон се са Полом Макартнијем сматра једним од најутицајнијих текстописаца 20. века, а музички часопис "Q" изабрао га је 2004. године за највећу рокенрол икону свих времена.

"Битлси" су продали више од милијарду плоча широм света. Песма "Imagine" из 1971. године постала је незванична химна мировних активиста широм света као и званична песма организације за заштиту људских права Амнести Интернешенел.

Славног музичара је 8. децембра 1980. у Њујорку испред зграде Дакота у којој је живео са Јоко Оно, преко пута Централ парка, убио умно поремећени 25-годишњи Марк Чепмен, испаливши му четири метка у леђа. Ленон је тада имао 40 година.

Тог кобног дана Ленон је излазио са фотографске сеансе са чувеним светским фотографом Ени Лајбовиц која је тога дана направила познату серију слика на којој Јоко Оно лежи обучена, а Џон поред ње наг, а Чепмену је дао аутограм не слутећи да му је то последњи.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести