Филм „Поред мене” најбољи у међународном програму Пулског фестивала

Протеклог викенда окончан је 62. међународни филмски фестивал у Пули, један од најзначајнијих у региону. Три филма из Србије освојила су чак тринаест фестивалских награда,

а међу њима и најзначајније. То су филмови Дарка Бајића “Бићемо прваци света”, Вука Ршумовића “Ничије дете” и Стевана Филиповића “Поред мене”. Прва два остварења већ су имала домаће премијере, велики успех пред публиком, али и на међународним фестивалима. Филиповићев филм “Поред мене”  домаћа публика још није видела; премијерно ће бити приказан 23. септембра у Великој дворани Центра „Сава”.

Филм “Поред мене” продукцијске куће “Хипнополис”, редитеља Стевана Филиповића, у оквиру 62. филмскг фестивала у Пули,  освојио је Златну арену за најбољи дугометражни филм  као учесник такмичарског међународног програма. Жири у саставу Олинка Виштица- продуценткиња, Срђан Драгојевић- редитељ и продуцент, Кристофер Годњин - филмски критичар, одабрао је победника   уз следеће образложење:„За храбро портретирање нове генерације нашег времена коју прогоне духови старих идеологија и страхови према неизвјесној будућности, новим вриједностима и технологији. Посебно похваљујемо изведбе младих глумаца који су с посебним вјештинама пружили умјетничку творевину средње школе као метафору нашег друштва, нажалост, још увијек дубоко погођеног национализмом, хомофобијом и класном дискриминацијом.“

Продуценти и аутори и овога пута су окупили изврсну младу генерацију глумаца, стварајући филм који се обраћа управо њиховим вршњацима, али и широј публици. То су Никола Глишић, Милица Мајкић, Матеа Милосављевић, Катарина Пешић, Растко Вујисић, Марко Панајотовић, Миливоје Миша Станимировић, Дарко Ивић, Јован Здравковић, Никола Драгутиновић, Урош Нововић, Алек Суртов, Славен Дошло, Јелена Пузић, Андреј Пиповић, Горица Регодић, Вибор Крековић, Јелена Кесић, Милица Петровић, Анђелко Берош- млади и талентовани људи који ће у будућности обележити нашу филмску и позоришну сцену. Уз њих, на филму ћете видети и већ осведочене уметнике, Мирјану Карановић, Христину Поповић и Драгана Мићановића. Оља (Христина Поповић) је гимназијска професорка историје, млада, пуна ентузијазма, и заинтересована за алтернативне методе едукације, наводи се у синопсису филма. Живи у браку са сликаром Угљешом (Драган Мићановић), чија је последња изложба изазвала бурне реакције у јавности. Група хулигана управо ту изложбу види као повод да је нападне. Снимак напада каче на интернет.

Наредног дана, Оља открива да је то урадио неко од њених ученика. Одузима им мобилне телефоне, запрети одласком у полицију ако сами не пријаве кривце, и у афекту одлучује да их закључа у школској згради док то не ураде. У школи, игром случаја, нема ни интернета. У жељи да заједно реше проблем, али и из немогућности да напусте школску зграду, ученици почињу да комуницирају. Током једне ноћи, о себи и својим друговима из разреда, сазнаће више него свих претходних година и више него што су икада очекивали. Та ноћ ће заувек променити њихове животе, ставове и размишљања.

Р. Лотина

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести