35 остварења у оквиру Филмског фестивала у Смедереву

БЕОГРАД:  Тридесет пет филмских остварења подунавске кинематрографије подељених у четири програмске целине биће приказано на четири атрактивне локације у Смедереву од 18. до 23. августа у оквиру програма "Дунав Филм Феста Смедерево 2018".
Filmski festival u Smederevu Foto: promo
Фото: Филмски фестивал у Смедереву Фото: промо

У Малом граду Смедеревске тврђаве одвијаће се главни програм. На овој локацији биће приказано осам актулених филмских остварења европске и подунавске кинематографије у "Такмичарској селекцији", док ће филм "Сви знају" који је отворио овогодишњи Кански филмски фестивал, бити први приказан на старту новооснованог фестивал подунавских земаља. 

Дигитално рестауриран филм у оквиру пројекта "Вип Кинотека" Горана Паскаљевића, "Варљиво лето", биће премијерно приказан и затвориће манифестацију у присуству самог аутора и екипе филма.У оквиру програма "Дунавски хитови" на пристаништу на Дунаву, под отвореним небом, биће приказано пет пажљиво одабраних филмова у чијој продукцији је учестовало седам држава подунавског слива.

Љубитељи домаће кинематографије имаће прилику да бесплатно погледају рестауриране верзије српских класика, ремек дела домаће кинематографије, у врхунском издању слике и тона. Програм "Вип Кинотека" одвијаће се у централној пешачкој зони Смедерева на Тргу "Карађорђев дуд".У Центру за културу града Смедерева биће приказано петнаест филмова. 

Програм "Тврђаве Дунава" обухватиће десет документарних филмских остварења у продукцији Филмских новости, док ће у оквиру програм "Великани европске уметности" домаћој публици премијерно бити приказано пет филмова који су посвећени најзначајнијим европским уметницима 20 века.

Продаја улазница почиње у суботу, 28. јула, на билетарници Центра за културу града Смедерева. Цена карте за Такмичарски програм који ће се одвијати у Малом граду Смедеревске тврђаве износи 200 динара за обе вечерње пројекције, док за пројекције у оквиру програма Дунавски хитови износи 100 динара. За остале програме пројекције су бесплатне.

Новоосновани филмски фестивал "Дунав филм фест", који ће се ове године одржати у средњовековној престоници српске деспотовине, љубитељима филма пружиће прилику да премијерно погледају нека од најзначајнијих актуелних филмских остварења насталих у десет држава кроз које протиче Дунав. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести