Алмодоварова Туга и слава отвара филмску смотру на Палићу

БЕОГРАД: Током предстојећег 26. издања Фестивала европског филма Палић који се од 20. до 26. јула одржава у Суботици и на Палићу, биће приказано 130 филмова из свих крајева Европе, а ову вредну филмску смотру отвориће ново остварење Педра Алмодовара "Туга и слава, најавили су организатори на конференцији за медије у београдској Комбанк дворани.
palicki festival
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Фестивал се одиграва традиционално на више локација међу којима су јединствена летња позорница на Палићу као и биоскопи Еуросинема, Абазија и Лифка.

Део програма приказује се традиционално и у биоскопу Фонтана на Новом Београду.

Председник Савета фестивала академик Душан Ковачевић је напоменуо да ће овогодишња филмска смотра бити најинтересантнија за публику до сада.

Публика ће имати могућност да споји Палић као атрактивну туристичку дестинацију гледањем изузетних филмова на великом платну што подсећа на нека дивна стара времена. Људи долазе из читавог региона, не само из Суботице и целе Србије и верујемо да ће ове године интересовање за фестивал бити изузетно велико, казао је Ковачевић и додао да ће међу 130 филмова на фестивалу свако моћи да пронађе своје парче кинематографског сна.

Посебно ми је задовољство што је ће овогодишња награда "Александар Лифка" која се додељује за допринос нашем и европском филму отићи у руке једном од најбољих сценографа на свету Миљену Кијаковићу Креки и чувеном хрватском редитељу Рајку Грлићу, рекао је Ковачевић.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Оснивач и директор фестивала Радослав Зеленовић је казао да ће и документарни филмови бити приказивани на Палићу.
Документарни филмови су овом моменту бољи део светске кинематографије, па смо одлучили да посебан сегмент фестивала посветимо тим остварењима, казао је Зеленовић.

Осим Алмодоваровог оставарења "Туга и слава" публика ће на Палићу бити у прилици да види и још два остварења ван такмичарског програма.

Селектор фестивала Ненад Дукић је казао да је реч о филму "Извините ипак смо вас заборавили" Кена Лоуча и оставрењу "Млади Ахмед" браће Дарден.

Лоуч нас на препознатљив начин води у свет заборављене радничке класе у доба неолибералног капитализма, док филм браће Дарден говори о радикализацији белгијског тинајџера која га води у његов лични џихад. Филмска прича је овенчана наградом за најбољу режију у Кану, казао је Дукић.

Осим три филма, који ће бити приказани ван такмичарске конкуренције, за награде Златни торањ за најбољи филм фестивала, Палићки торањ за најбољу режију и Специјалну награду жирија, такмичиће се 9 дугометражних играних филмова.
Филмове ће оцењивати петочлани међународни жири у саставу Том Бурке, Алеш Павлин, Sullas Tzoumerkas, Lawrence Tooley и Марта Бере.

Дукић напомиње да главни програм фестивала карактерише добар баланс између нових филмова реномираних аутора и, с друге стране, филмова младих редитеља, оних који долазе и који су својим кинематографским првенцима показали изузетан потенцијал.

Имамо елиту европског филма на Палићу ове године. Светску премијеру на фестивалу имаће домаће филмско остварење "Ајвар" редитељке Ана Марие Роши. У главним улогама су Наташа Нинковић и Сергеј Трифуновић, казао је Дукић.

Публика ће у оквиру Главне такмичарске селекције бити у прилици да погледа и најбољи словеначки филм у 2018. години "Нећу да будем лузерка" редитељке Урше Менарт.

Реч је о комедији која прати живот миленијалке Шпеле, историчарке уметности, у покушају да се осамостали и одрасте.
Литвански филм "Олег" редитеља Јуриса Курсиетиса приказан је у оквиру програма "15 дана аутора" у Кану 2019. године, и говори о младићу који се бори за преживљање, одлазећи на илегалан рад у Брисел.

Француски филм "Шта верујете", приказан је у програму "Панорама" овогодишњег Берлинала такође стиже у Палић.

Главна улога поверена је изврсној Жилијет Бинош, која глуми педесетогодишњу разведену учитељицу Клару.

Филм "Бог постоји, име му је Петрунија" редитељке Теоне Митевске долази из Северне Македоније, а своју премијеру имао је у оквиру Главног програма Берлинала 2019. Македонка покреће хаос својим упадом на традиционалну церемонију намењену искључиво мушкарцима.

Француски сценариста и редитељ Жан Шарл је добитник награде Underground Spirit на овогодишњем издању фестивала која се додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику стварану изван доминантних токова филмске индустрије.

Такође, завршне фестивалске вечери биће додељена и Горки лист награда публике, за најбољи филм по мишљењу публике у Главном такмичарском програму, која се ове године додељује четврти пут.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести