Велик број европских аутора на Палићком фестивалу

БЕОГРАД: - Главни програм 26. Фестивала европског филма Палић, који ће бити одржан од 20. до 26. јула, биће разноврстан и сачињен од квалитетних филмова, а одликује их ангажованост коју “европски аутори носе у својим венама”, каже селектор Ненад Дукић.
w
Фото: pixabay.com

"Различити критеријуми ће бити задовољени оним што ћемо приказати на Палићу. Добар је баланс између филмова значајних аутора и филмова нових младих аутора", објаснио је Дукић у интервјуу Танјугу.

Не желећи још да открива наслове филмова које ће публика гледати на Летњој позорници на Палићу, Дукић је поменуо да ће бити, између осталог, нова остварења тројице редитеља који спадају међу најзначајније европске ауторе у последњих 20-30 година и који иза себе имају пет до шест канских "Палми". 

Већ је најављено да палићки фестивал отвара филм “Бол и слава” Педра Алмодовара, за који је Антонио Бандерас добио награду за најбољу мушку улогу на овогодишњем Канском филмском фестивалу, “Млади Ахмед“, који је прослављеним редитељима, браћи Дарден, донео награду за најбољу режију у Кану, свечано ће затворити фестивал, а име трећег аутора биће објављено на сутрашњој прес конференцији.

С друге стране, Дукић истиче да ће представити нове ауторе, чији дебитанстки филмови показују да су они озбиљан потенцијал европске кинематографије.

"Сваки фестивал мора да води рачуна да има етаблиране и нове ауторе, филмове из различитих земаља и да се задовољи критеријум квалитета и тематске разноврсности", сматра Дукић.

Примећује да европски аутори осећају потребу да говоре о проблемима са којима се суочава савремени свет, посебно млади људи.

"То показује добар део филмова у програму палићког фестивала. Сви, од оних најзначајнијих редитеља као што су браћа Дарден, до неких нових аутора, труде се и желе да укажу на неке од горућих проблема, а то су незапосленост међу младим људима - рецимо словеначки филм се бави том темом, онда проблеми етничких и религиозних група и тензије које постоје, све до нарастајућег криминала", рекао је Дукић и открио да ће на програму бити нови филм Теоне Митевске “Бог постоји, зове се Петрунија”.

Да је европска кинематографија јака ове године, одлично се осетило, приметио је Дукић, у Кану.

“У Кану смо имали три јака америчка редитеља - нове филмове Џима Џармуша, Теренса Малика и Квентина Тарантина, а с друге стране су наступили Алмодовар, браћа Дарден, Кен Лоуч и испоставило се да су европски аутори направили много зрелије филмове, док су Американци били испод свог уобичајног нивоа. 

У свим програмима Канског и Берлинског фестивала европски филм је доминирао и био је ангажован тако да ако ме питате шта је особеност овогодишњег палићког фестивала, онда је то осим баланса између великих и младих аутора, и ангажман који европски аутори носе у својим венама и што је ове године посебно дошло до изражаја”, истакао је Дукић.

Дукић се осврнуо и на публику на Палићу, за коју каже да цени добар филм и гледа добар филм чак и ако је мало херметичан у својој форми и мало компликованији у својој структури.

“Није лако задржати пажњу публике око поноћи када је друга пројекција на Летњој позорници, али показало се да та публика цени добар филм да је то основно што жели да види. Свака част тој публици”, истакао је Дукић.

На Фестивалу европског филма Палић биће приказано више од 130 филмова у 15 селекција, при чему је за такмичарске програме - “Главни програм” и “Паралеле и судари” одабрано по 10 остварења. 
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести