Берчек: Не бих младима пожелео своју каријеру

МОКРА ГОРА: Признати глумац Александар Берчек, стигао је по снежној мећави у Дрвенград где ће му вечерас бити уручена награда за будуће филмове “Дрво живота”.
aleksandar bercek
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Берчека су дочекали представници фестивала Кустендорф и новинарске екипе и у складу са традицијом фестивала послужен је погачом, сољу и ракијом.

А шта они који не пију, питао је Берчек видно расположен, на шта су новинари рекли, глумите.

Домаћин фестивала Емир Кустурица је раније, најављујући да ће “Ретроспектива великана” бити посвећена славном италијанском редитељу Паолу Сорентину и Берчеку, рекао да је он “један од ретких глумаца који нису снимили лош филм”.

Прочитао сам да је то рекао и слажем се, рекао је Берчек уз осмех.

На питање шта ће саветовати младе који би желели да имају каријеру као он, Берчек је рекао: “Не бих им то пожелео”.
Нека свако своје вуче. Ја сам своје истерао, додао је признати глумац.

Берчеков Мишко из “Ко то тамо пева”, Љупче из “Специјалног васпитања”, алкохолом анестезирани професор књижевности Ђока Виски из “Мајстори, мјастори”, у главу ударени студент медицине Слободан Милошевић у “Дечко који обећава”, корумпирани филмаџија Мали у “Мирис пољског цвећа”, Ушке из “Јагоде у грлу”, заљубљени малограђанин Саша у филму “Квар”, сви су део слике темељне друштвене кризе и потребе за променом.

Слободан је довољно. И здрав. Остало ћемо лако, каже Берчек о томе шта је увек било важно за његов живот и рад.

На питање због чега га дуго нема на филму, од “Кругова” Срдана Голубовића из 2013. године, рекао је да нема добрих филмова.

Нема вас, па зато нема добрих филмова, било је запажање новинара на његов одговор.

То сам и рекао. Нисте разумели, додао је славни глумац.

Под кишобранима који су га сакрили од вејавице, најјаче од почетка фестивала, Берчек је рекао да није припремио говор за вечерас када ће му бити уручена награда за будуће филмове.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Видећу с господином професором (Кустурица) шта ће да ми каже. Можда ће нешто да промени. Хвала вам пуно. Нисам спреман, нису ми рекли да ћете бити овде. Иначе бих се спремио, прочитао бих нешто, рекао је Берчек.

У каталогу фестивала Кустендорф налази се поглавље насловљено “Александар Берчек: Глумац као знамење епохе” и истиче се да филмске роле Берчека треба показати свакоме ко сумња у уметност и њен значај за друштво.

Пишући о Берчеку, Ранко Мунитић је на једном месту опрезно закључио: “Глумац, понекад, може достићи дело и значај водећих стваралаца епохе”.

Уручењем награде “Дрво живота” Берчеку и доделом награда за најбоље филмове у такмичарском програму, вечерас се завршава 11. Кустендорф, који је као и сваке године био посвећен младим ауторима и признатим ствараоцима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести