Доделом награда завршен Дунав филм фест у Смедереву

СМЕДЕРЕВО: Доделом награда у Смедереву је завршен други по реду међународни филмски фестивал подунавских земаља Дунав филм фест. 
dunav film festival
Фото: Tanjug/Promo

Награда за најбољи филм "Дунавска лађа" припала је синоћ, након једногласне одлуке жирија, мађарском филму "Рубен Брандт, колекционар" редитеља, сценаристе и продуцента Милорада Крстића.

Главни стручни жири у другом издању фестивала у саставу: Јанко Поповић Воларић, Радивоје Раша Буквић и председнице Нивес Иванковић, бирао је Награду за најбољи филм фестивала "Дунавска лађа?", Награду за најбољу режију, Награду за најбољи сценарио и Награду за најбоље глумачко остварење.

Награду за најбољу режију однео је Корнелије Порумбоиу за румунски филм "Звиждачи", док су Маја Тодоровић и Ана Марија Роши освојиле Награду за најбољи сценарио за домаће филмско остварење "Ајвар".

Глумица Хелена Зенгел је добила Награду за најбоље глумачко остварење, за улогу Бени у немачком филмском остварењу ''Изван система''.

Поред главног жирија, на Дунав филм фест награде је доделио и трочлани млади жири у саставу: Марко Грабеж, Марко Васиљевић и Маја Шуша. 

Млади жири је био задужен да додели Награду за најбољи филм у такмичарском програму "Дунавска лађица" који је однео бугарски филм "Отац", редитеља Кристине Грозеве и Петра Валчанова. 

Млади жири је награду за најбољег младог аутора доделио дебитанту Милораду Крстићу, за мађарско филмско остварење "Рубен Брандт, колекционар", а Награда за најбоље глумачко остварење је додељена Франтишеку Белешу за улогу Адама у словачком филму "Нека буде светлост" редитеља Марка Шкопа.

Посебно признање додељено је Јонасу Даслеру за улогу Фрица Хонка у немачком филму "Златна рукавица" редитеља Фатиха Акина.

Након церемоније и свечаног затварања приказан је филм "Бол и слава" редитеља Педра Алмодовара, који прати причу младог редитеља који преиспитује своје животне одлуке док му се свет руши, а прошлост и садашњост преплићу. 

Радња је смештена у Мадрид и враћа нас у осамдесете године када млади редитељ Салвадор Малло проживљава своја кључна животна искуства.

Публика је на овогодишњем фестивалу имала прилику да у такмичарском програму погледа осам филмова кинематографије подунавских земаља. 

Током шест дана, колико је трајао фестивал, приказано је 40 актуелних филмских остварења.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести