Филм Иване Тодоровић на 23. Бруклин филм фестивалу

Кратки играни филм „Када сам код куће“ редитељке Иване Тодоровић биће приказан у Њујорку на 23. Бруклин филм фестивалу од 29. маја до 7. јуна. На фестивалу, за главну награду Златног камелеона и низ других награда, конкурисаће више од 140 филмова из целог света.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Филм „Када сам код куће“ говори о Марији која се након неколико година живота у иностранству враћа у породични дом да би се суочила са траумом из детињства, наводе у Филмском центру Србије.

У овој драми играју глумци: Милица Стефановић, Драгана Варагић, Радоје Чупић, Сара Динић. Филм је урађен као мастер-рад на Факултету драмских уметности у Београду, а сценарио је писала Мелина Пота. Директорка фотографије је Милица Дракулић, монтажерка Тамара Костић, дизајнер звука Милан Михајловић, сценографкиња Емилија Орлић, а костимографкиња Милица Радовановић. Помоћник редитеља је Душко Станивук, а продуценткиња Тијана Дракулић.

Филм је настао у продукцији Факултета драмских уметности у Београду и куће „Блок Филм“, уз подршку ФЦС-а.

Како наводе у ФЦС-у, Ивана Тодоровић је редитељка кратких, социјално ангажованих, документарних филмова, које је снимала у Београду и Њујорку. Њени филмови: „Ја када сам била клинац, била сам клинка“, „А Харлем Мотхер“, „Рапресент“ и „Свакодневица ромске деце из блока 71“ приказани су на преко 100 интернационалних филмских фестивала међу којима су: 63. фестивал у Берлину, Berlinale Shorts; IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival, Palm Springs Shorts, Сарајево Филм Фестивал; Anthology Film Archive у Њујорку и Cultura Contemporiana de Barcelona.

Филмови Иване Тодоровић награђивани су на фестивалима у Србији, Косову, Америци, Русији, Италији, Канади. Филм „А Harlem Mother“ је уврштен у онлајн видео библиотеку Њујорк Тајмса. Њени филмови се користе у образовању, медијским кампањама и НВО сектору у Србији и свету.

Ивана Тодоровић бави се и образовањем младих, држи радионице документарног филма и одржала је TEDxAUK говор у Приштини. Магистрирала је 2018. на катедри ТВ и филмске режије на Факултету драмских уметности са кратким играним филмом „Када сам код куће“. Дипломирала је на Documentary Media studies na New Schoolu у Њујорку, као и на Катедри за етнологију и антрологију на Филозофском факултету. у Београду. Похађала је у Београду француску радионицу документарног филма Ателиерс Варан. Једна је од изабраних уметника 2015. у Саарy резиденци програму у Финској. Године 2010. била је изабрани менти у програму New York Foundation for the Arts у Њујорку.

        В. Ц.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести