Мајкл Мур се обрачунава с Трампом: Премијера новог филма у септембру

Филмски аутор и активиста Мајкл Мур објавио је трејлер за свој нови документарац под називом "Фаренхајт 11/9". Филм је креиран као опомена грађанима пред новембарске опште изборе у САД-у у контексту опасности политике Доналда Трампа.
у
Фото: Youtube Printscreen

Назив филма је омаж његовом најпознатијем делу "Фаренхајт 9/11" који се бави догађајима пред 11. септембар 2001. Овога пута, Мур је обрнуо бројеве како би представио датум председничких избора - 9. 11. 2016. године, који види као катастрофу сличну терористичком нападу који је променио свет.

Мурова теза у филму гласи - Трумп жели бити доживотни председник Сједињених Америчких Држава и он је вероватно и последњи челник најмоћније земље света, преноси Кликс.ба.

За Мура је Трамп "зли геније који нема намеру да икад напусти Белу кућу", а отпор таквој диктаторској политици се већ рађа, али она неће доћи из Демократске странке. Мур одбија да открије превише о том покрету у самом трејлеру. Како је сам рекао, филм није ту да даје наду.

"Ј*беш наду. Нада је пасивна. Нада даје шансу другима да успеју. Нада мисли да ће компромитујући снимак или ФБИ или бивша порно глумица спасити државу. Нада и њена пасивност су нас довеле у ову ситуацију! То је лењост. Не треба нам нада, треба нам акција!", рекао је Мур.

Он каже да већина Американаца жели ствари попут универзалног здравственог осигурања, права ЛГБТ особа, бесплатног школовања и опорезивање богатих.

Мур је човек који је у детаљ предвидео како и зашто ће Доналд Трамп победити и од тада је његов велики критичар. Његови познати филмови који се дотичу највећих проблема у САД-у су „Bowling for Columbine“, „Sicko“ и већ споменути „Фаренхајт 9/11“.

Премијера документарног филма "Фаренхајт 11/9" је најављена за 21. септембар 2018.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести