Нетфликс екранизовао причу о Брејвиковом терористичком нападу

Редитељ франшизе "Борн" Пол Гринграс режирао је нови филм под називом "22 јули" у којем је доследно екранизована прича о нападу у Норвешкој који је извео Андерс Брејвик 22. јула 2011. године.
r
Фото: Youtube Printscreen

Брејвик је прво поставио бомбу у четврти Регјерингскварталет, коју је детонирао у 15:26 сати у близини уреда премијера Јенса Столтенберга и других државних институција. У експлозији је погинуло осам особа, а неколико је повређено. Потом је обукао одело полицајца и отишао на острво Утоја где се одржавао политички камп младих социјалдемократа. Око 17 сати пуцао је у младе и убио 69 особа, док их је десетине рањено.

Брејвик је осуђен на 21 годину затвора, али казна може бити продужена уколико се процени да је и даље опасан за друштво. Био је члан масонске ложе из које је искључен након подизања оптужнице.

Седам година касније направљен је филм о овом најстрашнијем догађају у модерној историји Норвешке. Пол Гринграс говори о самој катастрофи, трагедији, преживелима, норвешком политичком систему и адвокатима који су радили на овом случају.

Осим на Брејвику, нагласак филма је и на студенту Виљару Хансену који је погођен пет пута, али се опоравио и сведочио против свог крвника, пише Кликс.

"Филм није о нападу, већ је прича о томе како се Норвешка изборила за своју демократију. Стотине преживелих дошло је на суд и суочило Брејвика с идеализмом, личним осећањима и достојанством. Радећи то, поразили су га", казао је редитељ.

Филм је сниман у Норвешкој и с норвешким глумцима и екипом, али сви говоре енглески језик.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести