Објављена селекција за предстојећи Филмски фронт у Новом Саду

НОВИ САД: Међународни фестивал краткометражног филма “Филмски фронт”, који ће од 25. до 28. октобра бити одржан 16. пут, у Културном центру Новог Сада, објавио је селекцију програма, под слоганом “Кратко, али слатко!”.
filmski front
Фото: Promo

Ове године, “Филмски фронт” је оборио нови рекорд, јер је на конкурс пристигло преко хиљаду филмова из целог света. Селектор Филип Марковиновић, погледао је сва остварења и поделио их у две такмичарске категорије.

У селекцији “Србија/ регион” наћиће се 22 краткометражна остварења претежно играног, али и анимираног, документарног и експерименталног карактера.

У односу на претходне године приметан је пораст броја филмова који су произведени у Србији. “Србија/ регион” селекција чини основу фестивала, јер је мисија "Филмског фронта" пре свега афирмација домаћег стваралаштва, као и испитивању где оно стоји у односу на регион, а потом и у односу на савремене светске трендове. Такмичарска селекција окренута је, пре свега, младим ауторима који граде свој филмски рукопис. Филмови, иако тематски врло различити, углавном преиспитују положај младих људи у односу на породицу, њихово друштво и околину, каже селектор Филип Марковиновић.

Неки од филмова у овој селекцији су већ приказивани на великим фестивалима у региону и иностранству као што су Санденс, Локарно, Кански или Берлински филмски фестивал и многи други, а крајем октобра бориће се за награду стручног жирија који је састављен од реномираних филмских уметника: Иван Велисављевић, филмски критичар и драматург, Ана Недељковић, редитељка, Јосип Лукић, глумац и редитељ.

Током четири дана Фестивала, биће приказано преко педесет краткометражних филмова, а поред домаће, у којој победника бира жири, на програму ће бити и међународна селекција, у којој победника бира публика. Међународна селекција броји 27 филмова. Највише их је из земаља Западне Европе, иако има и филмова из Кине, Русије, Ирана и другох држава.

Поред главног филмског програма, публику очекује и пратећи део, који садржи филмске радионице, матине пројекције, филмове ван такмичарске селекције, изложбу графичких радова, као и дружења ван биоскопске сале. Већ 16 година, реч је о бесплатном фестивалу који негује искрену љубав према ауторском изразу.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести