Одлазак великана домаће кинематографије Гордана Михића: Писац који је волео филм

Гордан Михић, најплоднији наш сценариста,  професор Факултета драмских уметности и добитник Кристалне призме за свеукупан допринос српском филму, преминуо је прекјуче у 81. години.
Gordan Mihić Foto: Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

По његовим сценаријима снимљена су нека од најзначајнијих остварења домаће кинематографије: „Звиждук у осам”, „Пас који је волео возове”, “Срећна Нова ’49”,  „Кад будем мртав и бео”, „Буђење пацова”, „Повратак отписаних”, “Дом за вешање”, “Балкан експрес”, „Чувара плаже у зимском периоду”, „Варљиво лето ’68”, “Црна мачка бели мачор”, као и култне телевизијске серије „Камионџије”, „Сиви дом”, „Заборављени”...    

Рођен је у Мостару 19. септембра 1938, али су мајка, он и брат избегли 1941. за београд након усташког покоља у којем су страдали његов отац, деда и још 24 Михића. У српској престоници је остао до бомбардовања 1944, када се сели у Сокобању, где је пошао у школу и провео детињство. По властитом признању, одрастао је уз Чехова, Гогоља, Достојевског, Толстоја, Томаса Мана, Шекспира, Андрића, Црњанског, Штајнбека, док су га у време студирања опчинили француски филмски „црни талас“, односно дела велике четворке: Карнеа, Клузоа, Кајата и Клера, уз њих Мелвила, италијански неореализам: Де Сика, Цаватини, Висконти, Роселини, Антониони, те велики Јапанци – Куросава и Мицогучи.

Сам је у свет филма ушао 1962, као косценариста једног од најгледанијих остварења тог времена - „Звиждука у осам” Саве Мрмака са Ђорђем Марјановићем у главној улози.  До 30. рођендана је већ имао иза себе 10 играних филмова и три телевизијске серије! За сценарио политичке драме “Срећна Нова ’49.” Столета Попова, у којој су бриљирали Светозар Цветковић и Мето Јовановски, добио је 1986. Златна арену у Пули, а неколико његових филмова је награђено на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи. Током готово шест деценија дуге каријере сарађивао је са редитељима попут Бранка Бауера, Миодрага Павловића, Слободана Шијана, Драгана Кресоје, Горана Паскаљевића, Слободана Унковског, Здравка Шотре, Емира Кустурице, који је поводом Михићеве смрти изјавио да је велики сценариста „ био наш филмски Чехов”.

– Нико на овом убогом тлу, није успео као Гордан да животним аутсајдерима, несрећницима са маргине, дарује ауторитет узвишених типова нити је, да ја знам, постојао неко коме је тако добро пристајало властито име. Као мађионичар који извлачи из рукава голубове, Михић је стварао филмске заплете. Језик његових ликова био је онај који ради без примеса патетике и где мелодија дијалога најбоље изражава наш дух, али и дух драме Људи као што је био Гордан претварали су Србију у велики свет и хранили наше навике да се осећамо као да смо и ми део тог света – оценио је Кустурица...

Гордан Михић је био ожењен глумицом Вером Чукић, с којом има кћерку Ивану Михић, такође глумицу. Великн српске кинематографије биће сахрањен у најужем кругу породице на гробљу манастира Рајиновац.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести