"Пијавице" од 19. септембра у биоскопима

БЕОГРАД: редитеља чувених филмских наслова "Византијско плаво", "Бумеранг" и "Диши дубоко" Драгана Маринковића 19. септембра у биоскопе стиже домаћа драма "Пијавице", о вечној теми неуништивости шпијунаже и њеном опстанку свуда и за сва времена.
1
Фото: Youtube Printscreen

Увек мотивисан књижевним делима и истакнутим писцима редитељ и сценариста Драган Маринковић и овај пут се окреће литератури као основи за снимање добре драме.

Заједно са сценаристом Душаном Спасојевићем, подстакнут истоименим романом Давида Албахарија који је и косценариста на филму, Маринковић снима остварење пратећи тему која оправдава флоскулу "једном агент - увек агент".

Филм "Пијавице", премијерно приказан на овогодишњем ФЕСТ-у, посебно је привукао пажњу америчке јавности која је, на неким од својих фестивала филм и наградила - На "19. Беверлy Хиллс Филм Фестивал” од стране десеточланог специјалног жирија филм "Пијавице" проглашен је за најбољи играни филм.

На 52. Хоустон Интернатионал Филм Фестивал филм је добио "Платинум Реми Ањард" за филм и "Голд Реми Ањард" за камеру.

Драган Маринковић каже да му награда веома значи.

"Када вам награду доделе људи, прилично значајни у свету филма, које не познајете, а све се дешава на завршној вечери у присуству две стотине људи у хотелу “Рузвелт” у ЛА где су додељивани први Оскари, то ипак несто значи", казао је продуцентима Маринковић.

Остварење, које је снимано у Београду, Истри и "негде у свету" као што се у филму каже, представља малу јеврејску причу с краја 20. века на трусном подручју Балкана. Главни јунак, познати књижевник Петар Мирић, који је из патриотских разлога био део “тајне службе”, жели да се врати нормалном животу.

Главна улога припала је Николи Ðуричку, а у остаим играју Лазар Ристовски, Ива Михалић, Тихомир Станић, Маријана Јанковић, Тони Михајловски, Петар Божовић, Ана Сакић и други.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести