Ристовски: Филмски буквар патриотизма

НОВИ САД: Историјски филмски спектакл “Краљ Петар Први” редитеља Петра Ристовског с Лазаром Ристовским у насловној улози премијерно ће бити приказан вечерас у Београду, да би већ у четвртак имала прилику да га види и новосадска публика у Синеплекс биоскопима, и то у 20 часова у Променади и у 20.30 и Арени, уз присуство већег дела ауторске екипе.
lazar ristovski
Фото: Promo

Филм Краљ Петар Први ће, сигуран сам, постати буквар из кога ће се учити патриотизам, љубав према пријатељима, а и редитељски занат. Ово је, можда, и мој последњи филм и сигуран сам да ће он бити упамћен по много чему, а највише по квалитету, речи су Лазара Ристовског, који је и продуцент овог остварења.  

Поред Ристовског, у глумачкој екипи су и млади Милан Колак у лику добровољца Маринка Спасојевића, главну женску улогу, Макрену Спасојевић, тумачи Даница Ристовски, Александар Вучковић је млади регент Александар, дечак Иван Вујић игра Момчила Гаврића, најмлађег официра у Првом светском рату, младом Марку Тодоровићу поверено је да дочара принца Ђорђа, а улоге у филму још тумаче и Бранко Јеринић, Павле Јеринић, Светозар Цветковић, Горан Шушљик, Тихомир Арсић, Слободан Ћустић, Танасије Узуновић, Марко Баћовић, Љубиша Савановић, Небојша Кундачина и многи други.

Филмска екипа, коју је чинило преко 100 глумаца и 7000 статиста, снимала је више од шест месеци, са укупно 110 снимајућих дана, од 17. марта, на многим аутентичним локацијама и објектима по читавој Србији, на Старој планини, Космају, у Књажевцу, Ваљеву, Крупњу, Соко граду, Београду, Сомбору, Сремским Карловцима, Панчеву, и на крају на Крфу. У срцу филмске приче је славна епопеја Српске војске предвођене Краљом Петром Првим у Првом светском рату, а гледаоци ће сазнати више и о војничкој части и поштовању француског генерала Франша Депереа који у Казерти са пуним ратним почастима дочекује босоноге српске војнике, о љубави и братском гостопримству Грка на Крфу... 

Филм је сниман по роману Милована Витезовића „Чарапе Краља Петра“, а ауторска екипа се при томе трудила да сви ликови у овом остварењу личе на историјске личности које тумаче. Сам редитељ Петар Ристовски истиче да је у реализацију пројекта ушао са веома високим уметничким и продукцијским захтевима, истовремено више но свестан колико је велики изазов пред њим.

Трудио сам се да знамените личности из српске историје представим у филму као људе од крви и меса, порука је Петра Рисковског.

Светан сам, наиме, био да заправо једино тако можемо да их уздигнемо. Краљ Петар је једини владар који је са целом својом администрацијом и војском напустио земљу и после тога се вратио у отаџбину као ослободилац. То је прича библијских размера..., поручује Ристовски.

М. Стајић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести