Сутра почиње јубиларни 25. Фестивал европског филма Палић

СУБОТИЦА: Јубиларни 25. Фестивал европског филма Палић почицње сутра и до 20. јула на Палићу и у Суботици биће приказано стотинак филмова распоређених у 12 програмских целина.
u
Фото: Tanjug

Фестивал ће на Летњој позорници отворити драмски писац и академик Душан Ковачевић, који ће том приликом и формално преузети дужност председника Савета фестивала од глумице Мире Бањац.

На отварању ће се обратити и покрајински премијер Игор Мировић, као и градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Публика ће бити у прилици да погледа и слике из породичног албума фестивала од 1993. до 2017. године и да поздрави редитеља филма "Styx" Волфганга Фишера, госта фестивала.

Током церемоније свечаног отварања, која ће почети у 21 час, биће представљен интернационални жири фестивала који ће радити у саставу: мађарска редитељка Илдико Ењеди, француски глумац Ибрахим Кома, литванска продуценткиња Иева Норвилиене, холандски редитељ Маринус Гротхоф и српска глумица Наташа Нинковић. 

Жири ће најбољим филмовима у оквиру Главног такмичарског програма доделити награде "Златни торањ" за најбољи филм и "Палићки торањ" за најбољу режију.

Биће такође представљен ФЕДЕОРА жири у саставу Кјара Спањоли Габарди (Италија), др Маја Богојевић (Црна Гора) и Павлина Јелева (Бугарска), који ће доделити награде у селекцију “Паралеле и судари”, као и међународни жири критике (ФИПРЕСЦИ) чији су чланови: Нина Спутнитсакаја (Русија), Масимо Леки (Италија) и Тончи Валентић (Хрватска).

Након тога, програм фестивала отвориће ван конкуренције италијански филм "Срећан као Лазаро" Алис Рочвочер, добитнице награде за најбољи сценарио ове године у Кану. 

После њега уследиће вишенаграђени немачки филм " Styx ", океанска алегорија о одговорности појединца у суочавању са мигрантском кризом.

Награда "Александар Лифка" за изузетан допринос европском филму биће уручена Радету Шербеџији 15. јула, а Брајану Коксу 16. јула.

Главни такмичарски програм представиће 14 филмова. 

Поред већ поменутог "Styx", ту су и "Девојка" Лукаса Донта (Белгија), "Кристал" Дарје Зук (Белорусија), "Некретнине" Аксела Петерсена (Шведска), "Година мајмуна" Владимира Блазевског (Македонија), "Кармен и Лола" Арантске Ећеварие (Шпанија), "У рату" Стефана Бриза (Француска), "Граница" Алија Абасија (Шведска/Данска), "Утеја - 22. јул" Ерика Попеа (Норвешка), "Кртица" Расмуса Клостера Броа (Данска), "Генесис" Арпада Богдана (Мађарска), "Транзит" Кристијана Пецолда (Немачка).

Филм ван конкуренције "Без додира" Адине Пинтилије, добитнице Златног медведа у Берлину, затвориће фестивал. 

Селекција "Паралеле и судари" кроз 14 остварења приказаће еклектичну и стимулативну слику Централне и Источне Европе, а публику очекује и 30 храбрих и изазовних остварења у програму “Млади дух Европе”, као и програм "Еколошки документарци".

Награда “Underground Spirit” 25. фестивала отићи ће у руке редитељском двојцу Тица Кови и Рајнар Фримел за изузетан рад на пољу независног филма, као и јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику стварану изван доминантних токова филмске индустрије.

Пратећи програм обухвата изложбу о Милени Дравић, некадашњој дугогодишњој председници Савета фестивала, која ће бити отворена 17. јула, представу "Кад би Сомбор био Холивуд" о пиониру филма Ернесту Бошњаку, промоцију допуњеног издања књиге Небојше Поповића "Додир вечности" о добитницима награде "Александар Лифка", а о новим лауреатима писао је стални сарадник фестивала Иван Аранђеловић.

У плану су и округли столови, радионице, мастер класови, концерти, а на радост фестивалске публике један од њих одржаће Раде Шербеџија 15. јула на сцени "Јадран" Народног позоришта у Суботици, са почетком у 22 сата.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести