Филмоване ноте пријатељства

У оквиру А феста, фестивала Департмана музичке уметности Академије уметности у Новом Саду, сутра у 18 часова у Свечаној сали АУНС на Тврђави биће приказан филм о сарадњи италијанских музичких конзерваторијума,

новосадске Академије и Факултета музичке уметности у Београду. Подсетимо, на темељу кровног међудржавног споразума о културној и просветној сарадњи Италије и Србије, потписаног у Риму 2009, према којем би се организовале различите манифестације у области музике, плеса, драмских и визуелних уметности како би се изградила „културна мрежа“ двеју земаља, потписан је и Меморандум о разумевању између Конзерваторијума Ђузепе Тартини из Трста, новосадске Академије и београдског ФМУ, којим су се три стране обавезале да ће развијати међусобну сарадњу.

Поред интензивне размене студената и професора у оквиру „Ерасмус+” програма ЕУ, који подстиче мобилност у образовању, до сада је најупечатљивији облик те сарадње био пројекат „Нота пријатељства”, у оквиру којег је крајем октобра прошле године реализована концертна турнеја репрезентативног Симфонијског оркестра студената свих италијанских конзерваторијума под диригентском палицом маестра Ђузепеа Грациолија. Млади музичари одабрани са готово 60 италијанских конзерваторијума изводили су у Трсту, Београду и Новом Саду филмску музику Нина Роте, Римске Пиније Оторина Респигија и Концерт за виолончело и оркестар Едварда Елгара. Солистичку деоницу у Елгаровом ремек делу свирала је наша млада уметница, виолончелисткиња Ирена Јосифоска, добитница бројних престижних награда на такмичењима у земљи и иностранству.

„Узвратни” овогодишњи програм изводио је оркестар под називом „Бенсо” чији су свирачки корпус чинили студенти са београдског Факултета музичке уметности и са новосадске Академије уметности. Њихов креативни сусрет водио је Бојан Суђић, један од најреспектабилнијих диригената у Србији данас. Солиста је овај пут био из Италије – млади кларинетиста Данијел Роша, а програм концерта оркестра Бенсо одабран је тако да кроз музичку уметност представи традиције и Италије и Србије. Публика у четири града, у Новом Саду, Београду, Трсту и Милану, на концертима одржаним крајем септембра и почетком октобра, чула је тако Италијански капричо Петра Иљича Чајковског, Интродукцију, тему и варијацију за кларинет и оркестар Ђоакина Росинија, Фантазију на српске теме Николаја Римског Корсакова, одломке из балета Охридска легенда Стевана Христића и Словенски марш Петра Иљича Чајковског. Ентузијазам новосадских и београдских студената, жеља и воља за концертирањем, те високи уметнички резултати потврђени су композицијама свираним на бис, увертиром за оперу Вилијем Тел Ђоакина Росинија и Маршом на Дрину Станислава Биничког.

И планови за будућност су веома амбициозни, па се очекују нови концерти – можда чак и, како открива декан АУНС Синиша Бокан, јединственог симфонијског оркестара, који би творили најбољих наши и италијански студенати. У сваком случају, руководство Академије уметности одлучило је и да досадашња сарадња буде забележена у посебном филму, у којем су, између осталог, представљени кључни моменти са путовања оркестра Бенсо и одржаних концерата. Режију овог аудио-визуелног сведочанства о културној сарадњи Италије и Србије, које, сазнајемо, неће остати само као лепо сећање у документацији АУНС, већ ће бити поклоњено и италијанским партнерима, потписује проф. др Ира Проданов, а материјал су монтирали Ђорђе Радић и Душан Јоцић.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести