Хиландар се диже из пепела

Министарство културе и информисања определило је у овој години 70 милиона динара за обнову Хиландара, што је за 10 милиона више у односу на лане.

На седници надлежне државне комисије дефинисан је и план радова за 2017, а он у првом реду предвиђа завршетак грађевинске реконструкције Белог конака. Тај је објекат у катастрофалном пожару, који је у пролеће 2004. прогутао већи део манастирског комплекса, изгорео готово до темеља, и стога његова обнова траје већ неколико година –јер зидове је ваљало реконструисати буквално камен по камен, греду по греду. Протекле јесени Бели конак је коначно стављен под кров и сада ће бити много лакше завршити и унутрашњост овог троспратног здања, с обзиром на то да мајстори више неће толико зависити од превртљивог светогорског времена.

Како за „Дневник” наводи директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, који је и члан поменуте Комисије за Хиландар, ове године су предвиђени и припремни грађевински радови на реконструкцији трпезарије краља Милутина, са посебним акцентом на конструктивно растерећење крова и израду главног пројекта обнове целог објекта. Сама трпезарија – унутар које су изузетно вредне фреске из 1630, у великој мери рад монаха Георгија Митрофановића, чувеног живописца тога времена – није горела у пожару, али је њена санација нужна јер је наслоњена на потпуно уништене Дохију и Игуменарију. Одатле је ватра, подсетимо, преко кровова и кренула у свој тродневни поход да би се зауставила тек на супротној страни комплекса, код монументалног пирга Светог Саве.

Када су у питању Дохија и Игуменарија, у 2017. биће настављени археолошко-истраживачки радови на утрђивању стања темеља и на додатном ојачању сачуваних зидова. Јер, након пожара је остао тек осмуђени костур од камена и опеке који се није урушио само захваљујући анкерима, гвозденим шипкама и челичној конструкцији који су монтирани у унутрашњости здања. Паралелно ће се радити и на изради идејног пројекта детаљне реконструкције ова два објекта. Ове године је, додаје Вапа, у плану и делимична реконструкција Камбанског пирга, тзв. звонаре, тачније санација кровне конструкције и западне фасаде, а биће потпуно опремљен и Синодик, за шта је Покрајинска влада издвојила 7 милиона динара. 

М. Стајић

Два трона из Милутинове цркве

– Када је реч о сликарско-конзерваторским и дуборезачко-позлатарским радовима, ове године је у плану реконструкција два трона из Милутинове цркве, и они су поверени Покрајинском заводу – најављује Вапа. – Конзерватори Републичког завода за заштиту споменика културе наставиће бригу о иконама из хиландарске ризнице, док су стручњаци Народне библиотеке ангажовани на конзервацији и рестаурацији рукописног наслеђа из манастирског фонда.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести