Има нека тајна веза с Тодором Манојловићем

Усхићена и ганута, тако би се могло описати расположење са којим је наша позната композиторка и редовна чланица САНУ Исидора Жебељан примила одлуку жирија о овогодишњој награди

 Фонда „Тодор Манојловић“ за модерни уметнички сензибилитет.

– Посебно сам радосна што сам овде и овим поводом, а за то постоје тајни разлози, осим оних који су ту када човек добије једну тако вредну и значајну награду. А ти тајни разлози су да је моја мајка Босиљка из Зрењанина, из породица Јованов Ђирски и Радованчев. И наравно, тешко је речима описати срећно детињство, а моје је било бајковито, специјално, магично и највећим делом најсрећније, управо у Зрењанину, у двориштима и кућама мојих баке и деде, и родбине, са мојом браћом и сестрама, с којима сам се играла.

Све те честице које сам сакупљала у тим тренуцима, честице љубави, радости, усхићења, тражења и проналажења, све је то створило посебно место у мапи моје душе, и то ме је чувало и чува и дан данас на опасном путу којим сви пролазимо током живота – рекла је Исидора Жебељан на проглашењу награде, које је обављено у пригодном амбијенту – у Спомен-соби Тодора Манојловића у здању Народног музеја Зрењанин.

Она је открила и један мање познати детаљ из биографије њене породице, који је посредну повезаност Исидоре са Тодором Манојловићем изместио у времена од пре неколико деценија: – Негде педесетих година Тодор Манојловић је једног младог, зеленог гимназијалца, који је са села дошао у Зрењанин, подучавао, учио и подржавао у његовим првим песничким покушајима.

Тај млади гимназијалац био је мој тата Петар – нагласила је Исидора, која је Тодора Манојловића оценила као изузетног, посебног уметника и интелектуалца, европејца који је поштовао и традицију, и хуманисту, који је обележио српску културу. – Све то ме је навело да помислим да је Тодор Манојловић пожелео да се те неке тајне нити обелодане, да би смо се сви заједно подсетили како је све повезано са свиме, увек и свугде, и да је једина права слобода избора коју имамо та да уместо несклада једни другима пружамо хармонију. 

Исидора Жебељан је 25. лауреат награде Фонда “Тодор Манојловић” који је основала Градска народна библиотека “Жарко Зрењанин” из Зрењанина. У образложењу, између осталог, стоји: “Бавећи се, поред компоновања, пијанизмом и дириговањем, редовна чланица САНУ и професорка Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду Исидора Жебељан у својој пребогатој и вишеслојној стваралачкој биографији бележи много наступа и награда, позоришних и филмских пројеката, дискографских издања, педагошког ангажмана у универзитетској настави и креативног умрежавања са гласовитим светским уметницима.

Исидора Жебељан ауторка је и опера “Наход Симон”, “Зора Д” и “Маратонци”; при томе је “Зора Д” отворила 2003. педесету сезону Бечке камерне опере. Из самог овог невештог покушаја да мапирамо сва поља стварања и деловања Исидоре Жебељан очигледно је да су бројне њене везе са Тодором Манојловићем, и да их у трајном дослуху чувају поступци уметничке форме и интелектуалне праксе, као и посвећеност интердисциплинарном уметничком ангажману.”

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести