Испробавање живота путем позоришта

На Камерној сцени Српског народног позоришта сутра од 20.30 часова премијерно ће бити изведена предства “Реконструкција” настала у продукцији Удружења грађана „Умивање”

у оквиру пројекта “Едукативно позориште”. У питању је пројекат намењен средњошколцима и студентима који су на путу изградње свог идентитета, а едукативно позориште је метода неформалне едукације о социјалним темама путем театра. Метода се састоји од приказивања проблема кроз представу и тражења решења проблема кроз касније интерактивне едукативне радионице.

Редитељи ове представе Момчило Миљковић и Геа Гојак одлучили су се за драму Сташе Бајац, иначе награђену Аситеј признањем за најбољи драмски текст за младе, јер су управо у њему препознали оно о чему су желели да говоре. На овај начин они младима пружају могућност сагледавања вршњачког односа и проблема са којима се суочавају. У основи сасвим једноставне приче је сукоб три младе особе који њихова професорка покушава да сагледа.

Након завршетка представе у интерактивним радионицама ствара се дијалог са публиком која постаје активни учесник и пружа јој се прилика да препозна узроке и последице неког догађаја. По речима Гее Гојак, у представи нема поделе на тлачитеље и жртве, него су у основи разлози зашто је до нечега дошло. Идеја овог начина едукације није у томе да покаже исправан пут, већ да понуди средства којима сваки појединац може пронаћи најбоље решење за себе.

У представи играју професионални млади глумци Тијана Марковић, Славен Дошло, Милан Колак и Јелена Симић за које је рад на едукативном позоришту био велики изазов. Аутор сценографије и костима је Ђорђе Марковић. Представа ће годину дана бити на репертоару СНП приближавајући позориште младима и кроз овај вид едукације. Овог месеца репризне представе су 9. децембра од 11 и 17 часова и 10. од 11 и 16 часова. “Едукативо позориште” је, иначе, један од десет победника Центрифуга конкурса Суперсте клуба који финансира Ерсте банка.

Н. Попов
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести