Испуњен смисао симбола „Бранковог кола”

У оквиру манифестације „Пролетњи Бранкови дани“, јуче је у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима уручена престижна награда Бранковог кола „Печат вароши сремскокарловачке”

за најбољу песничку књигу на српском језику у 2014. години. То признање, које се додељује безмало пет деценија, ове године равноправно је припало Дејану Гутаљу за књигу изабраних песама „Тамно псето самоће”, у издању Народне библиотеке на Палама и Драгани Крагуљ за збирку изабраних и нових песама „Крадљивица сна”, коју је објавио Музеј Козаре из Приједора.

Након што су прочитана образложења жирија, директор Бранковог кола Ненад Грујичић је истакао да концепт равноправног награђивања српских песника екавског и ијекавског изговора доноси видљиве резултате и испуњава смисао симбола „Бранковог кола” из Радичевићевог „Ђачког растанка”.

- Бранково коло се наметнуло као апсолутни српски Парнас којем се обраћају и подршку траже млади и старији песници са многих страна – рекао је Грујичић. - Иако рођен у Славонском Броду, Бранко Радичевић је најчувенији Карловчанин.

Драгана Крагуљ је, примајући награду, истакла значај Бранка Радичевића за доживљај поезије и српског језика и магичну лепоту имена Бранко, која се налази у српској књижевности још код двојице Радичевићевих имењака, Ћопића и Миљковића. Свечаној додели у Карловакој гимназији због болести није присуствовао Дејан Гутаљ, коме ће она , како је истакао Ненад Грујичић, бити уручена накнадно.

У част награђених, глумица Татјана Матеша казивала је антологијске Бранкове ‘’Враголије‘’, којима је и отпочела јучерашња свечаност под сводовима Карловачке гимназије. Прилог свечаности дали су и ранији добитници награде „Стражилово”, млађи песници Дајана Петровић и Милан Ракуљ, као и Саша Нишавић, аутор књиге песама у Бранковом колу. Прилику да се представе на овој свечаности имали  су и талентовани ђаци -песници Карловачке гимназије Вања Пејовић и Урош Костић.

Добитници награде „Печат вароши сремскокарловачке”, Драгана Крагуљ и Дејан Гутаљ, у септембру ове године, на 44. Бранковом колу имаће самостално песничко вече намењено новим лауреатима ове институције.
З. Мл.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести