Истрајавање на споју различитости

Одржан у два града, при чему су две недеље раније део програма видели љубитељи музике у Суботици, а други део прошлог викенда у изворном амбијенту Кањиже,

овогодишњи 21. Кањишки џез фестивал био је скромнијег и обима и заинтересованости публике, али и медија. Због једногодишње паузе, када није било кањишког фестивала,те одређених концепцијских промена и нешто другачијег приступа, ођеци фестивала осетно су блеђи у односу на време када су ођеци концерата и џем-сешна у Граду тишине знали да узбуркају домаћу џез сцену, па и ону у окружењу. 

Уметнички директор фестивала Дејан Вујиновић сматра да је добро што је суботичка публика имала прилику да у некој мери осети арс поетику Кањишког џез фестивала, која се жели и даље неговати на домаћем терену, али са интенцијом да се фестивал представља и у ширем окружењу.

– Истински поклоници џеза добро знају кањишки фестивал, па су и овог пута дошли из Новог Сада, Београда... па и из Мађарске, али перспективу видим и у томе да некоме одемо на кућни праг, можда следеће године у Нови Сад или Сегедин, да представимо оно што је Кањишки џез фестивал данас, али и оно што нам је оставио у аманет претходних 20 година – каже Вујиновић.

По његовим речима, Кањишки џез фестивал је место где се сусрећу и сударају различити музички правци, али и спајају музичари из Мађарске и Србије. У том светлу Војновић потврђује и опредељење да ће се истрајавати у томе да фестивал буде спој различитости, па и неких музичких крајности – с једне стране традиционалне ритуалне музике, а с друге стране савремене импровизоване музике.

– Негде се ови музички правци у тим својим различитосима и сусрећу, спајају, и мислим да је тај органски спој ритуалне и савремене импровизоване музике нешто што можемо да удомимо овде на Кањишком џез фестивалу. Верујем да је то негде и будућност музике, барем оне која је авангардна, другачија, слободног музичког и уметничког израза. При томе спајамо и уметнике који долазе из Војводине и из Мађарске, не бежећи од тога да наредне године позовемо и музичаре из других земаља – истиче Вујиновић, додајући да то, наравно, неће променити опредељење да и даље ослонац буду „локални ресурси”, јер у овој средини, истиче, делују не само уметници који већ годинама раде, истражују и стварају у домену импровизоване музике, него је све више и младих талентованих џезера. 

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести