Италијански мајстори остају у Народном музеју

Виши суд у Београду одбио је захтев тужилаштва при Основном суду у Болоњи за привремену заплену осам уметничких слика из Збирке стране уметности Народног музеја у Београду

– јер нису испуњене законске претпоставке које су прописане Законом о међународној правној помоћи, на који су се позвале италијанске правосудне власти. У образложењу ове одлуке Виши суд је навео да не постоје основи сумње да је у конкретном случају било недозвољене трговине културним добрима.

Подсетимо, пре неколико дана актуелизована је прича с краја прошле године, а према којој су италијанске правосудне власти и формално покренуло поступак за враћање осам слика које је тадашња Југославија добила 1949. као ратну репарацију. Међу овим делима су Тинторетова „Богородица са дететом и ктитором” и Карпачов „Свети Роко”, као и „Портрет Кристине Данске”, који је првобитно у штампи приписан Тицијану, али је заправо много мање вредан рад непознатог ломбардијског аутора, коме је узор био најплоднији сликар Венеције.

Замолница Републике Италије са захтевом тужилаштва при Основном суду у Болоњи за привремену заплену поменутих осам уметничких слика стигла је, наиме, у Виши суд у Београду 18. новембра 2015. Истовремено, захтевана је и њихова реституција, јер „осим што представљају материјални доказ у кривичном поступку који се води два српска држављана и неколико италијанских, реч је о добрима која су законито власништво Италије”. Међутим, директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић поновила је „Дневнику” да су „сва уметничка дела у збиркама Народног музеја законито власништво Републике Србије”, што је сада потврдио и Виши суд. 
М. С.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести