Изложбе од Алексинца до Шида

Од 12. до 21. маја све поклонике културе у музејима и сродним институцијама очекује низ изложби, разговора, стручних вођења, пројекција, концерата, радионица за најмлађе,

специјално припремљених за манифестацију “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”. Ову манифестацију прошле године иницирало је Министарсво културе и информисања, а ове године броји веће учешће од 80 установа у 55 места Србије.

- Од “А” до “Ш“ - шала је која описује обим националне музејске манифестације, а коју је јуче, на конференцији за новинаре у Музеју града Новог Сада, испричала Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске у функцији представнице борда директора на челу организације догађаја. - Од Алексинца до Шида показаћемо богатство музеја и њихове активности. Приказано кроз бројке, у Војводини учествује 30 институција из 14 места. Само у Новом Саду имаћемо 23 изложбе, 15 предавања, 28 стручних вођења, 11 пројекција  филмова, седам концерата, 20 радионица за децу.

Музејска манифестација у Новом Саду биће отворена изложбом Стојана Аралице (1883-1980) у Спомен-збирци Павла Бељанског. Изложба се реализује у оквиру циклуса “Павле Бељански - пријатељ уметника”, ауторка поставке је Јасмина Јакшић Субић, а представиће Араличин париски и период проведен у егзотичном летовалишту Сен Тропе, где је сарађивао и дружио се са многим познатим европским уметницима. Управница Спомен-збирке Павла Бељанског Јасна Јованов, предочила је да ће изложба приказати слике из фонда, али и из приватних колекција.

На конференцији за новинаре били су присутни и чланови покрајинске и градске управе, који као и многи други партнери снажно подржавају манифестацију “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”. Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић изразио је задовољство што манифестација расте, јер је пригодан и важан културни догађај, на корист грађана Новог Сада, Војводине и Србије.

- Нови Сад озбиљно улаже у културу и то се види - рекао је члан Градског већа за културу Вања Вученовић. - Трка за Европску престоницу културе подразумева подизање нивоа културних активности и свести о значају културе у широј друштвеној заједници.

О локалном контексту говорила је и директорка Музеја града Новог Сада Весна Јовичић, која је јуче била и у улози домаћина конференције за новинаре, у лепо реновираном атријуму. Она је навела да се овогодишњи програм одвија под слоганом “Мој град - мој музеј”. Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави већ сутра отвара две изложбе које ће послужити и као увертира у манифестацију “Музеји Србије, десет дана, од 10 до 10”: “Тврђава и Петроварадин - кустоси су изабрали” и “Моје место у мом месту”.

И. Бурић

Награде за музеје из Војводине

У оквиру манифестације “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”, биће обележени Међународни дан музеја (18. мај) и Европска ноћ музеја (21. мај). На Међународни дан музеја, у Београду, биће додељене награде “Музеј за десетку”, за најбоље у прошлогодишњем издању манифестације “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”. На јучерашњој конференцији за новнаре у Новом Саду откривено је да су међу добитницима и три музеја из Војводине, али имена добитника биће позната на дан доделе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести