Једанаест наслова у ужем избору за НИН-ову награду

Ажурирано пре 2 недеље 2 часа

Једанаест наслова ушло је у ужи избор за НИН-ову награду за најбољи роман у 2016. години. Жири, који чине Јасмина Врбавац, Тамара Крстић,

Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица, у ужи избор уврстио је романе Светислава Басаре и Владана Матијевића који су већ добили НИН-ову награду.
Басара, који је био лауреат пре 10 година, овога пута ушао је у други круг са делом "Андрићева лествица ужаса" у издању "Лагуне", док је Матијевићу, чији се "Сусрет под необичним околностима" (Лагуна) такође налази у другом кругу, признање додељено 2003.

Ццланови жирија издвојили су и првенац "Осмех под гором маслиновом" Луке Трипковића, а рукопис је одабран и штампан у едицији Прва књига, на конкурсу за младе ауторе Матице српске. 
Када је реч о првенцима, Владимиру Табашевићу пошло је за руком да се после прошлогодишњег дела "Тихо тече Мисисипи", две године заредом, нађе у ужем кругу те сада конкурише са књигом "Па као" (Лагуна), објавио је НИН.

На ранијим списковима проза које су обележиле књижевне сезоне налазила су се и имена Мирјане Ђурђевић, Жарка Радаковића, Владислава Бајца, па су се поменути аутори нашли и у ужем избору за НИН-ову награду и то Ђурђевић са романом "Одлазак у Јолки Палки или Лажна узбуна у Алеји заслужних" (Лагуна), Радаковић са својим делом "Кафана" (Чаробна књига) и Бајац са "Хроником сумње" (Геопоетика). 

Мухарем Баздуљ је први пут у трци и то са романом "Лутка од марципана" (Геопоетика), као и Дарко Тушевљаковић са књигом "Јаз" (Архипелаг).
Светлана Слапшак била је чланица НИН-овог жирија критике 1990. и 1991. године, а сада се њен роман "Равнотеже" нашао у ужем избору за награду.
Међу 11 наслова је и "Арзамас" Иване Димић.

Разлика између најмлађег и најстаријег књижевника у ужем кругу прелази четири деценије, а теме се крећу од Шпанског грађанског рата до љубави, смрти и расправе о леку за притисак. 

НИН-ов жири добио је више од 170 романа из прошлогодишње издавачке продукције на читање, од којих је 40 издвојио у шири избор.
Наслови који ће се наћи у финалу биће познати 12. јануара, а име лауреата 16. јануара. 
НИН-ову награду за 2015. годину добио је Драган Великић за роман "Иследник".

(Танјуг)

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари