Једанаест наслова у ужем избору за НИН-ову награду

Једанаест наслова ушло је у ужи избор за НИН-ову награду за најбољи роман у 2016. години. Жири, који чине Јасмина Врбавац, Тамара Крстић,

Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица, у ужи избор уврстио је романе Светислава Басаре и Владана Матијевића који су већ добили НИН-ову награду.
Басара, који је био лауреат пре 10 година, овога пута ушао је у други круг са делом "Андрићева лествица ужаса" у издању "Лагуне", док је Матијевићу, чији се "Сусрет под необичним околностима" (Лагуна) такође налази у другом кругу, признање додељено 2003.

Ццланови жирија издвојили су и првенац "Осмех под гором маслиновом" Луке Трипковића, а рукопис је одабран и штампан у едицији Прва књига, на конкурсу за младе ауторе Матице српске. 
Када је реч о првенцима, Владимиру Табашевићу пошло је за руком да се после прошлогодишњег дела "Тихо тече Мисисипи", две године заредом, нађе у ужем кругу те сада конкурише са књигом "Па као" (Лагуна), објавио је НИН.

На ранијим списковима проза које су обележиле књижевне сезоне налазила су се и имена Мирјане Ђурђевић, Жарка Радаковића, Владислава Бајца, па су се поменути аутори нашли и у ужем избору за НИН-ову награду и то Ђурђевић са романом "Одлазак у Јолки Палки или Лажна узбуна у Алеји заслужних" (Лагуна), Радаковић са својим делом "Кафана" (Чаробна књига) и Бајац са "Хроником сумње" (Геопоетика). 

Мухарем Баздуљ је први пут у трци и то са романом "Лутка од марципана" (Геопоетика), као и Дарко Тушевљаковић са књигом "Јаз" (Архипелаг).
Светлана Слапшак била је чланица НИН-овог жирија критике 1990. и 1991. године, а сада се њен роман "Равнотеже" нашао у ужем избору за награду.
Међу 11 наслова је и "Арзамас" Иване Димић.

Разлика између најмлађег и најстаријег књижевника у ужем кругу прелази четири деценије, а теме се крећу од Шпанског грађанског рата до љубави, смрти и расправе о леку за притисак. 

НИН-ов жири добио је више од 170 романа из прошлогодишње издавачке продукције на читање, од којих је 40 издвојио у шири избор.
Наслови који ће се наћи у финалу биће познати 12. јануара, а име лауреата 16. јануара. 
НИН-ову награду за 2015. годину добио је Драган Великић за роман "Иследник".

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести