Јован Матић: Стално у потрази за савршеном нотом

Трансформација од „пуке егзотике без перспективне будућности”, како се у почетку, поготово на европском континенту, гледало на реге музику, па до тога да је статуа јамајчанске реге иконе Боба Марлија подигнута у Србији,

у Банатском Соколцу, говори много о истинском достигнућу самог жанра. Подизању свести и убризгавању “црначке музике” под “белачку” кожу највише је на овим просторима допринела београдска реге група Дел Арно бенд. Недвосмислен успех, који бележе равно три деценије – будући основани 1986. – прославиће у суботу у популарној „Фабрици” Студентског културног центра Новог Сада од 21 час.

– Најпре је изненађујућа чињеница да смо први званичан наступ имали 1987. у више него амблематичном београдском клубу “Академија”, који је у то време био убележен на европској културној мапи као незаобилазан – каже нам фронтмен и оснивач ДАБ Јован Матић. – Јер, право је чудо да је бенд, тада још увек без објављеног албума, уопште ту могао да дебитује, али број продатих карата и два биса веома су нас охрабрили да наставимо. Затим, од 237 пријављених група за Суботички фестивал 1988, ми смо се пробили међу четири најбоља. Било је тога још... Рецимо, опоравак од првог значајнијег распада групе завршио је албумом “Reggaeneracija”. А додао бих да су и сусрети са реге великанима, који су негде одали поштовање нашем аутентичном звуку, били ништа мање важни од чињенице да су под нашим импулсом настале чак три генерације реге аутора на просторима бивше Југославије.

Да ли сте успели у мисији да докажете и себи и другима да су и “бели људи апсолутно у стању да свирају црну музику”?
– Могу рећи да смо и те како показали да свако може да свира сваку музику ако је предан свом циљу. Ми смо врста људи која је стално у потрази за “савршеном нотом”, све верујући да тај циљ нећемо достићи јер би он истовремено значио да се у музици нема шта даље радити. Наш развој је подразумевао да достигнемо свој звук, препознатљив а који је дао допринос светској реге баштини. Могу рећи да је ДАБ дошао до свог звука, наш реге не личи ни на један други реге на овој планети. Успели смо да интернационалном подлошку додамо нешто свог локалног, балканског зачина и тиме себи изборимо место на светској реге мапи.

Трудећи се да “играмо док нас не сруше”, колико смо успели да се “реггаенеришемо”? Или смо и даље заглављени у “години мајмуна” чекајући да дође “време воде”, да парафразирам називе ваших албума?
– Време је показало да смо успели да “реггаенеришемо” људе у готово свим градовима бивше државе, а поготово у нашој домовини. У том смислу можемо бити задовољни. Увек може боље и, негде на трагу те констатације јесте песма “Љут сам”, врста позива да будност остане на високом нивоу јер и даље, а због тога мислим да нам је реге и његова енергија потребнија него икад, имамо итекако разлога да будемо критични и да очекујемо боље од себе, али и од других. Овде причам о једноставној и, чини ми се логичној потреби да будемо бољи људи који се једни према другима односе на један пристојан, толерантан и срдачан начин.

За предстојећи концерт најављујете низ изненађења. Шта је оно што очекује новосадску публику, али и поклонике ваше музике у Београду, Зрењанину?
– Пажљиво смо одабрали градове где ћемо свирати свој рођендански програм. Биће то једна озбиљна ретроспектива наших првих 30 година, са доста неочекиваним програмом. У Новом Саду ће нам се придружити и наш друг Немања Coyote с којим ћемо прославити и наш и његов рођендан. Верујем да ће ово бити изузетан догађај. Останите и после концерта са нама, да наздравимо и за следећих 30 година Дел Арно бенда.

Леа Радловачки

До 2021. четири албума

Необјављивање дуго очекиваног албума једна је од највећих мистерија. Шта се заправо крије иза кулиса?
– Иза кулиса се крије нешто што бих окарактерисао као озбиљну дилему о томе шта и како даље. Лично сам уверен у то да смо се превише затворили и да смо великим паузама између издања сами себи ускратили освајање нове публике. Што се тиче најављеног албума, он је у рукама продуцента који ће га завршити по својим замислима а у роковима које сам себи поставља. У међувремену кренуо је сингл “Љут сам”, до краја године и почетком следеће изаћи ће и други сингл са тог албума “Екофеноменологија”, а затим, надам се, и преостале песме. Ми, свакако, спремамо материјале који долазе после овог албума и имамо план да објавимо четири албума у наредних пет година и тиме се одужимо, надам се, својим старим али и новим поштоваоцима, за спорост у објављивању.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести