Како пребродити брачну кризу и драму

У Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз, ових дана припрема се нова представа “Кучка” Чабе Киша, у режији Оливере Ђорђевић, која ће премијерно бити изведена 31. марта.

 У питању је комад савременог мађарског писца, глумца и редитеља Чабе Киша, који говори о томе шта се догађа једном браку када у њега ушета млада девојка, и како пребродити брачну кризу и животну драму која тада настане. Али, она није главна јунакиња ове представе, као у комаду који је и назван по њој.

- Пошто добри комади имају пуно углова из којих може да се посматра текст, ја нисам изабрала да се бавим том девојком. И код нас је било доста представа деведесетих на тему такозваних спонзоруша, сад то више није тако “ин”, али мени је генерално било занимљивије да се бавим узроком, људима којима се то десило, него њом, зато што је основа да се њима то деси, морала да постоји у њима - каже за наш лист редитељка Оливера Ђорђевић, иначе директорка Драме на српском језику Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаза у Суботици, која сада први пут режира у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхазу. - Никад жена, која се испречи у браку, није повод за растурање брака. Повод је постојао, а ово је само неки мали разлог. Ми се у представи више бавимо браком то двоје људи и њиховом кризом.

Но, то се ради на весео начин, иако су, како додаје Оливера Ђорђевић, тешке ситуације када се људи нађу у таквим проблемима. Али, аутори ове представе се труде да нађу и хумор у томе. Свему томе се приступа помало и из угла психодраме, како напомиње Оливера Ђорђевћ, из тога да смо сви помало болесни, што је реалност, и да заједно, и глумци у комаду, и ликови из Кишове драме, као и публика која је такође присутна на тој терапији, покушавају да нађу начин како да ти људи опстану у неким тешким околностима.

Главни ликови, односно супружници су Геза, кога игра Арпад Месарош и Ирена, у тумачењу Силвије Крижан. Ова два лика срећемо и у драми Чабе Киша, а остали су, у суштини, како објашњава Оливера Ђорђевић, као пацијенти на психодрами који њима помажу да реконструишу догађаје из свог живота.
- Деконструишемо брак и комад заједно, тако да је то и позоришни и животни поступак, као када људи дођу у кризу, па остају, или не остају заједно, али негде подвлаче црту, у смислу “шта се све овде нама десило”, а ми то радимо с комадом, али и Геза и Ирена у представи раде то исто - објашњава Оливера Ђорђевић.

Сви остали глумци заправо играју мушке и женске углове гледања на ову ситуацију, а сви су, иначе, мушкарци, јер у таквим оквирима није важно да ли су мушко или женско. Те ликове играју Иштван Кереши, Атила Немет, Данијел Гомбош, Габор Понго, Бенце Салаи, као и Атила Барат, гост из НП Суботица, који заправо глуми насловну улогу, односно Лилику. Занимљиво је да је ово већ шести пут да Атила Барат игра женски лик, и овог пута, како
каже, више изгледом, костимом и периком, треба да увери публику да је жена, јер лик Лилике у овој представи нема тако важно место као у тексту драме.
Оливера Ђорђевић каже да је, чим је прочитала комад, одмах видела Силвију Крижан и Арпада Месароша као Гезу и Ирену. 

- Ирена је просечна жена, сасвим обична, као било која супруга. Тај женски лик је толико клише, да чак нема ни особине. Апсолутно је просечна жена, без икаквих посебних мана, и без неког посебног карактера - описује Силвија Крижан свој лик, и додаје да се зато у овој представи не ради о карактерном хумору, већ о оном који проистиче из ситуација.
Арпад Месарош, који на сцени Новосадског позоришта од скоро глуми и Црног у истоименој представи, односно Карађорђа, овог пута је у сасвим различитој улози.

- Сада глумим скроз другачији лик, хвала богу. Играм супруга, шоњу, који је у браку већ десет година. Није имао пуно посла са женама, а онда се појавила млада девојка и претворила његов живот у нешто сасвим друго, него што је дотад било уобичајено - каже Арпад Месарош и додаје да има много комичних ситуација у овој представи, у којој игра неспретњаковића.
Драматург је Роберт Ленард, сценографкиња је Диана Радосављевић Миловић, а костимографкиња је Милица Грбић Комазић.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести